Hi On Life’s tankar om Etisk Turism

.

Hi On Life’s vision och mål gällande etisk turism:

-Hi On Life’s mål är att hjälpa framförallt barnen i de områden vi vandrar i. De allra flesta barn i Himalayas bergsbyar växer upp i en miljö där möjlighet till vidare utbildning är lika med noll. Genom att stödja barn och deras familjer både ekonomiskt och praktiskt hoppas vi kunna ge dem en tryggare framtid.

-Hi On Life väljer lodger med omsorg. Vi försöker att förlägga våra övernattningar där vi vet att lodgeägarna behöver det mest. Det betyder kanske inte alltid de största och mest populära lodgerna, utan kanske en liten lodge som drivs av en änka efter en klättersherpa? Dessa lodger brukar dessutom ge bättre service och en mer familjär känsla.

-Hi On Life avser också att i framtiden erbjuda fler campingturer. På så sätt fördelas pengarna mellan fler människor (bärare, kockar, sherpor etc) och inte bara till en part – lodgeägarna.

-Hi On Life går efter mottot att endast lämna fotspår efter sig och vi är nogranna med att städa upp ordentligt efter våra expeditioner.

tn_img_1465

Hur förhåller sig Hi On Life till sina anställda?

Vi förser våra anställda med heltäckande försäkringar, utrustar dem med GoreTexkläder och annan lämplig utrustning, så att även deras vandring blir behaglig. Vi har satt en maxvikt till våra bärare på 25 kg, medan det dubbla ofta förekommer i branschen. Vi har dessutom ett fint samarbete med svenska klädtillvärkaren ”Swedemount” som sponsrar med kläder även till sherpor och bärare.

tn_img_4193

Finns det något intresse från Hi On Life’s kunder i frågor om etisk turism?

Innan avfärd så ställs det inte många frågor, men så gott som samtliga resenärer frågar under resans gång, eller vid hemfärd hur de kan ”hjälpa till”. Eftersom vi reser i små grupper kan vi ibland göra avstickare efter önskemål. Vi har bland annat besökt skolor, kloster och familjer. Vi hjälper också till att lämna över gåvor till våra sherpor och bärare som våra resenärer skickar med från Sverige. Många får nämligen en kontakt med våra nepalesiska medarbetare som de inte vill släppa när de lämnar Nepal. Vi har en återkommande grupp med barnmorskor från Australien som nu undersöker möjligheten att få jobba som volontärer ute i bergsbyarna. De har under sina besök i Nepal sett att behovet av barnmorskor är stort då det är vanligt med komplicerade födslar där barnet ofta inte går att rädda utan erfaren sjukvårdspersonal.

tn_img_1725

Har Hi On Life några projekt i Nepal /Indien /Tibet?

Vi har en by ett par dagar söder om Lukla, Thade i Okhal Dhunga, som vi är fadder för. Denna by ligger oss varmt om hjärtat då flera av våra medarbetare kommer från området. Det känns också viktigt att stötta denna by eftersom den ligger helt utanför de vanliga vandringslederna. Många byar i Everest regionen har redan ”faddrar” men byarna utanför de stora lederna glöms ofta bort. Hi On Life har ett skolprojekt i byn som du kan läsa mer om här på vår hemsida: Thade School Project

Efter jordbävningen våren 2015 har vi även startat ett hjälpprojekt för de drabbade. Läs gärna om och var med och stötta vårt projekt här!

Etisk Turism

Miljö

Självklart är vi även måna om miljön vi vandrar i och jobbar ständigt efter Hi On Life Adventures motto: ”Take the experience with you, but leave only foot prints behind”.

Vi stöttar därför organisationen ”Freemalaya” när det gäller att hålla Himalaya rent från plastpåsar och plastflaskor.

info-freemalaya