Thade School Project

 

Under en av höstens vandringar 2009 så fick vi möjlighet att besöka våra sherpor Om och Hari’s hemby – Thade. Byn ligger strax söder om Solo Khumbu i Okhal Dunga distriktet, långt från alla turistleder. Vårt besök i byn var en mycket speciell upplevelse och gav oss en fantastisk inblick i det som brukar kallas ”Real Nepal” – Det riktiga Nepal – Det Nepal man inte ser på de klassiska lederna till Everest.

En av anledningarna till att vi ville besöka Thade var för att se om vi kunde stötta byn på något sätt.  Om och Hari hade alltid talat så gott om deras by men vi hade också förstått att den var en av Nepals alla byar där man lever på existensminimum.  Nu ville vi se vad vi kunde bistå med.

Thade ligger på ca 3000 meter över havet och vyerna från byn är fantastiska!  Man ser Everest och flera andra av Himalayas vita toppar i norr och i söder breder låglandet ut sig och kanske skulle man kunna se Bengaliska viken om man hade en örns synskärpa…  Vi fick en fin kontakt med byborna som var oerhört generösa och gästvänliga.  De hade så lite, men bjöd på så mycket.

När vi fick besöka byns enda skola kände vi genast att det var här vi verkligen kunde gör nytta!

Skolan i Thade

Den gamla skolbyggnaden 2009

Skolan 2009

Skolans tre klassrum var så små och så enkelt inredda att många elever får stå under lektionerna eller sitta på det kalla jordgolvet. Det fanns minimalt med fönster vilket innebär att rummen är oerhört mörka. De hade en svart tavla i två av de tre små rummen och för att ge er en uppfattning av hur små rummen är så kan vi berätta att vår deltagare Troy kunde röra vid främre och bakre väggen samtidigt i det minsta rummet och de andra var inte mycket större.

Klass två's klassrum          Klass ett's klassrum

25 barn gick i denna skola som invånarna själva hade byggt för att deras barn skulle ha möjlighet att studera. De hade inte råd med skolböcker, pennor, kritor, eller annan utrustning som vi ofta ser som självklara ting i ett klassrum.

Några av barnen i byn Thade som är glada över den nya skolan!

Skolan i dag

Den nya skolan stod klar under våren 2015 och den 8 maj kunde en glädjefylld och inspirerande invigning hållas. 57 barn går nu på ”Grace Academy” som också stod stolt  och oförstörd genom 2015 års stora jordbävningar.

Den nya skolan stod klar i maj 2015

 

 

Projektet

Projektet kan följas på  www.thadeschool.org Där uppdaterar vi med bilder och information fortlöpande.

lövruskor

Invigning av Grace Academy i Thade

saran klipper bandet

Thade School Projects grundare, tillika Hi On Life’s grundare, Saran Subba, klipper bandet vid invigningen!

saran med barn

Saran tar med sig barnen in i deras nya skolbyggnad!

Skolbarnen i deras nya skola!

grace academy flaggor

Grace Academy

Grace Academy Juni 2015

Thade School Project

Skolbarnen på Grace Academy med sina fina skoluniformer

 

saran o buspojkarna

Saran Subba trivs bra med byns ”busungar” 🙂

Hur kan du stödja projektet?

Var med i detta arbete du också genom att bidra med valfri summa! Varje bidrag är mycket uppskattat och välkommet. Alla insamlade bidrag går direkt till skolprojektet utan några mellanhänder.

Gör ditt bidrag via insättning till vårt konto. Skriv ditt namn i meddelandefältet. Det går också att bli månadsgivare. För att läsa hur, gå in på Thade-projektets hemsida www.thadeschool.org

  • Bank: Handelsbanken
  • Kontonummer: 757 460 658
  • Clearingnummer: 6238
  • Swish: 1235615745

Alla bidrag är som sagt välkomna! Nu när skolan väl är byggd behövs det en kassa till årligt underhåll, lärar- och rektorslöner, skoluniformer, skolmaterial med mera. Vi välkomnar varje bidrag, smått som stort.

Varje krona hamnar garanterat till skolan!

Tack på förhand för din hjälp!