Jag kommer ihåg min första fjällvandring i slutet av 90-talet.  Vi skulle gå Jämtlandstriangeln och som oerfaren vandrare i övre tonåren så gjorde jag nog alla fel man kan gällande klädseln. Vad som var bra vandringskläder hade jag då ingen aning om. Det blev en hård läxa i att det man har på sig påverkar hela upplevelsen. 

I dag vet jag bättre. Efter dryga 12 säsonger som anställd på STF’s fjällstationer i Jämtland och Lappland, samt 11 år som guide här i Himalaya så vet jag hur man håller sig varm och torr, hur man undviker skoskav etc…

Vi får ofta frågan om vandringskläderna skiljer sig beroende på om man ska vandra i Himalaya eller Svenska fjällen. I stort sett är det samma kläder. Det är dock oftast ett torrare klimat i Himalaya, vilket innebär att lederna är betydligt finare och torrare. I Himalaya är vi också på betydligt högre höjd än i Svenska fjällen, så räkna med betydligt starkare sol och kallare kvällar och nätter. 

Här har vi samlat information om de viktigaste plaggen och prylarna inför din resa till Himalaya!

Underkläder för vandring

Man kanske tror att det inte har någon betydelse vad man har längst in – underkläderna täcker ju inte så stor del av kroppen.  Men den kvinna som har kännt ett iskallt bh-band i syntet kyla ner ryggen under sitt sköna ullunderställ vet hur viktigt det är att även underkläderna är rätt.  Likaså den man som har ett par kalsonger som inte andas en riktigt varm vandringsdag kan nog med lätthet associera det med ordet “obehag”.

Tänk på att använda underkläder som är gjorda för fysisk aktivitet! Och för rätt aktivitet!  Funktionskläder fungerar utmärkt en varm dag och när det är kallare önskar man kanske att använda merinoullboxers/kalsonger. Det finns fantastiskt sköna sportbh:ar i ullfrotté – de värmer gott en kylig dag. Den viktigaste egenskapen för samtliga underkläder är att de andas, transporterar bort fukt, torkar snabbt, eller som merinoull, håller värmen trots att plagget är fuktigt.  Boxers/kalsonger ska inte sitta för tight men inte heller “fladdra” runt benen. 

Underställ för vandring

Så snart det blir lite kyligt så är det skönt att bära ett underställ. Då vi ofta är ute i ett par veckors tid utan större tvättmöjligheter rekommenderar vi underställ i merinoull.  De håller sig förvånandsvärt rena och de börjar inte lukta, även om man skulle ha svettats mycket i dem. För en två-tre veckors vandring/ expedition så brukar jag ha med mig tre långärmade ullunderställströjor; en att ha på kvällar/nätter, samt två att gå i. Den för kvällsbruk brukar hålla sig fräsch hela vandringen. Ullunderställsbyxor brukar jag ta med två stycken; ett par för kvällar/nätter och ett att gå i under de få dagar som de kommer att vara nödvändigt att ha ull under trekking byxorna.  

Mellanlager

En ullfrottétröja eller en fleecetröja kan vara skönt att ha som mellanlager – mellan understället och jackan. Många gillar även att gå i väst som ger bra skydd mot vind och kyla för de vitala delarna av kroppen. Det finns funktionella västar i ull, windstopper, fleece osv. Vi förser alla våra gäster med en tjock dunjacka, men har man en tunn förstärkningsdunjacka som man snabbt kan dra på sig vid pausar, eller om det blir lite kyligt under vandringen, så kan vi varmt rekommendera att ta med den.  För våra klätterexpeditioner kan vi varmt rekommendera en fleece- eller ullfrottébyxa som förstärkning.  Detta behövs sällan under våra ordinarie vandringar.

Byxor för vandring
En tunnare och en tjockare vandringsbyxa, samt en byxa för kvällsbruk brukar räcka fint. Den tunnare byxan kan även vara en så kallad “zip-off” som man kan göra om till shorts eller kanske ännu bättre en “trekvartsbyxa” som slutar strax under knät – framför allt rekommenderar vi detta till våra kvinnliga gäster som på så sätt respekterar kulturen genom att inte visa “för mycket” ben. Om man som kvinna vill bära shorts är det toppen om de går ner en liten bit mot knät.

Den kraftigare vandringsbyxan bör vara i ett funktionsmaterial som är gjort för tuffa väderföhållanden. Vi rekommenderar tex byxor från Lundhags, Haglöfs, Fjällräven och Tierra  – för att nämna några välkända och bra svenska märken. Byxan på bilden är Lundhags Makke – Hi On Life’s absoluta favorit! Finns både i dam och herr.

Under våra klätterexpeditioner kan det vara skönt att ta med en dunbyxa som extra förstärkning till tiden i baslägret och eventuella högre läger.

Fötterna

Dubbla strumpor!  En tunn och en kraftigare är knepet som näst intill garanterar att man slipper skavsår trots många dagar på leden – den garantin gäller så klart endast om kängorna är väl ingådda.  Även här är ull att föredra då det kan vara svårt att tvätta upp strumporna under turen. Själv brukar jag ta med tre tunnare och två kraftigare strumpor avsedda för vandringen, samt ett set för kvällsbruk.

Vilka skor man bör ta med sig beror på område och säsong. En vandring till Everest BC i oktober kräver en GoreTex känga  som går upp över ankeln då en del av terrängen är rejält stenig och vi kan få dagar med snö.  En familje- eller yogavandring i Annapurna i april kräver en stabil trekkingsko. Ofta står det i den detaljerade resebeskrivningen vilken sko/känga vi rekommenderar. Är du tveksam på vad som passar till just din vandring, så hör av dig till oss så hjälper vi dig!

 

Ta även med en lättare gymnastiksko eller en sandal som du kan ha för kvällsbruk.  Fötterna behöver vila från dina vandringsskor/kängor på kvällarna så det är viktigt att du tar med ett ombyte! 

 

Skalkläder

För samtliga av våra vandringar behöver man en rejäl skaljacka i tex GoreTex. Jackan behöver vara vind- och vattentät och klara av tuffa väder. Har du en jacka som har hängt med ett tag, tänk på att ge den en extra impregnering innan du reser.

På de flesta av våra turer rekommenderar vi att man även tar med ett par skalbyxor. Beroende på vilken tur man har bokat så kan behovet av tjocklek variera.  Desto tuffare tur – desto kraftigare byxor. Även här är GoreTex eller liknande material att föredra.

Mössa, vantar och buff
Man ska alltid ha mössa och vantar med sig i fjällen och det gäller även i Nepal. På en del av våra vandringar på lägre höjd räcker en tunnare mössa, men på våra vandringar som går över 3500 m så rekommenderar vi både en tunn och en tjocka mössa.  Den tjockare kan vara i tex ull, fleece eller lite kraftigare windstopper. Många tycker om att komplettera med en keps eller hatt, vilka båda ger bra skydd mot solen.

På de lägre vandringarna räcker det fint med en tunn fingerhandske men när man kommer upp på 3000-4000 meter så är en fleece- eller windstopper-handske nödvändig. Ska man upp över 5000 meter så behöver de flesta komplettera med en dunvante och eventuellt en GoreTex handske för att inte frysa. Många kombinerar en tunn fingerhandske i merinoull med en dunvante när de ska upp på högre höjd. För våra 6000-meterstoppar behövs en bra arbetshandske som man kan hantera jumar och firningsåtta med. 

Buff är obligatoriskt på våra vandringar! På våra lägre vandringar räcker det med en tunn i tex bommul, men på våra högre vandringar rekommenderar vi att man har två stycken med sig. En tunn och en lite kraftigare. När man kommer upp på högre höjd blir luften torr och kall och det kan vara väldigt dammigt på lederna. Buffen är A och O för att undvika den ökända Khumbu-hostan, som har fått sitt namn efter Everestregionen. Khumbuhostan är en fruktansvärt jobbig rethosta som lätt kan ta udden av vandringen, men som alltså kan undvikas genom att man bland annat bär buff.

Solglasögon

Solglasögon är också obligatoriskt på våra vandringar. På hög höjd är det extra viktigt med bra skydd, då det finns risk att bli snöblind om man inte har passande glasögon för sin aktivitet.  Vi rekommenderar ett par glasögon avsedda för glaciärvandring, med skydd på sidorna. Tex så har Julbo bra glasögon för vandringar i Himalaya. Ni hittar Julbo på de flesta outdoorbutikerna i Sverige. För våra vandringar i Annapurna Foothills räcker “vanliga” solglasögon bra.

 

 

 

 

Tveka inte att höra av dig om du har frågor! Vi har både lång och stor erfarenhet av kläder, skor och utrustning som passar i Himalaya!