Mustang – ett tibetansk kungadöme som är mer äkta och genuint än Tibet!

Långt uppe i Nepal, norr om Himalayas bergsmassiv ligger ett litet kungadöme undangömt – det som har blivit känt som ”The Forbidden Kingdom”, men som de själva kallar ”Kingdom of Lo”.  Förbjudet?  Ja, under många år fick ingen besöka detta välbevarade lilla tibetanska rike. Tibetanska?  Ja, i Mustang är folkslaget tibetaner och det anses som en av de få platserna i världen där deras kultur är bevarad.  Då Tibet har blivit en del av Kina, med höghus i Lhasa och ett folk som varit förtryckt i 60 år, så har inte den tiebtanska kulturen ens kunnats bevarats helt och fullt i Tibet.  Men – det har den i Mustang!

Mustang trek

Inte förrän 1992 öppnade man kungadömet Mustang för västerlänningar och det är först på senare år som turisterna har hittat dit. Det relativt dyra specialtillståndet som krävs för att besöka Mustang har gjort att det fortfarande blir en unik upplevelse i en så gott som orörd natur och kultur.  Men, skynda!  Just nu byggs det en motorväg mellan Nepal och Kina vilket kommer att gå rakt igenom det nu ännu orörda landskapet.

Vandring i Mustang

Vår vandring tar dig till Lo Manthang, Mustangs lilla huvudstad, byggd med en imponerande ringmur. Där residerar Kungen av Lo och hans drottning. Man kan följa dagens kung i 25 rakt nedåtstigande led till Kung Ame Pal som grundade Kungadömet Lo år 1380. Mustang ligger på runt 4000 meters höjd och har regnskugga, precis som den Tibetanska platån.  Detta innebär att våren och sensommaren är bästa tiden att vandra i Mustang.  Våra resor är förlagda till maj månad då den stora festivalen ”Tiji” firas, samt till augusti/september månad då det är som mest behagligt klimat. Hi On Life anordnar både vandringar och  ridturer i Mustang.

Vandring - Besöka Mustang

Boende: Lodge / Teahouse
Antal dagar: 18
Max höjd: 4 100 möh
Du behöver bra grundkondition. Tidigare vana är ett plus men ej nödvändig.

Mutang trekking

Resplan Mustang – The Forbidden Himalayan Kingdom

Dag 1.   Ankomst Kathmandu, transfer till hotell och välkomstmiddag
Dag 2.  Guidad halvdagstur med lunch. Resten av dagen fri
Dag 3.  Bil to Pokhara, boende på hotell
Dag 4.  Flyg till Jomson, vandring till Kagbeni
Dag 5-14. Vandring 5-6 timmar per dag med 2 dagars längre vandring
Dag 15. Flyg till Pokhara med transfer till hotell
Dag 16. Fri tid i Pokhara
Dag 17. Bil till Kathmandu
Dag 18. Transfer till flygplatsen för hemresa

Pris: 2 750 USD

Caves in Mustang, Nepal