Posted on: 30 Jan 2024

 

En vandring till Everest Base Camp är verkligen en av de mest fantastiska upplevelserna du kan vara med om. Mount Everest, av Sherporna kallad “Mother Goddess of the Earth”, och hennes mäktiga grannar Lohtse, Nuptse och Ama Dablam, är nästan ofattbart överväldigande. Lägg sedan till turkosa glaciärsjöar, färgglada böneflaggor och ståtliga kloster på bergssidorna. Längs med lederna får du dessutom sällskap av vilda och vackra jakar och bergsgetter och kanske en och annan Golden Eagle.

Men, det är inte bara naturen som är hänförande! Sherpafolket som bor i de vackra dalgångarna är kända över hela världen för sina övermänskliga förmågor på hög höjd och deras lojalitet som klätterpartners. De som redan har besökt Nepal kan även intyga om Sherpornas stora varma gästfrihet. Den färgstarka buddhistiska kulturen i området är pricken över i:et på vandringen och gör den till en äventyrsresa i världsklass. 

Ja, en vandring i Everestregionen är helt enkelt en drömresa, högt upp på många människors ”bucket-list”. Men, att vara omåttligt populär, kommer dessvärre med ett pris – överfulla vandringsleder!

Fulla leder & lodger

Det ökade intresset för vandring i Indien och Kina har lett till en dramatisk ökning av antalet vandrare de senaste åren och nästan hälften av alla besökare kommer från dessa två länder. Under högsäsong anländer över 400 nya turister till Lukla varje dag! Tillsammans med ett liknande antal supportpersonal blir stigarna ohanterligt överfyllda. Detta sätter enorm press på lodgerna längs vägen. Särskilt på högre höjd, i byar som Lobuche och Gorakh Shep, blir det en utmaning att inkvartera alla gäster, vilket innebär att vandrare som inte får rum, tvingas sova i matsalarna – en syn som inte är ovanlig. 

Inga direkta flyg Kathmandu – Lukla under högsäsong

Utöver detta har Kathmandus flygplats problem med att hantera det ökade antalet inrikesflyg under högsäsong på grund av internationella flyg, vilket leder till flera timmars försening för Lukla-flyg från Kathmandu. Därför avgår alla Lukla-flyg från en annan flygplats, Ramechap, som är 130 km öster om  Kathmandu och tar 4-5 timmar att nå via kurviga bergsvägar.

välj bästa tiden för din everest base camp vandring

Trots allt detta behöver inte Everestvandringen vara en besvikelse –  Se bara till att välja rätt tidpunkt! Mellan mitten av februari till tredje veckan i mars, samt mitten av november till jul/nyår kan vi verkligen rekommendera ett besök. Temperaturen är så klart lägre, men luften är frisk och området har oftast mindre nederbörd då, vilket resulterar i klarblå himmel och fantastiska vyer. Förbered dig bara väl med bra utrustning, så kan du njuta av Everestvandringens skönhet i dess fulla prakt, utan överfulla vandringsleder.  Som ett extra plus kommer servicen att vara bättre på lodgerna och du kommer få en bättre inblick i Sherpornas ”vanliga” liv, med allt vad det innebär av högtider och tillställningar. Allt det där som de inte har tid med, när det är högsäsong och regionen är full med besökare.

Vi på Hi On Life Adventures rekommenderar starkt att undvika Everest under högsäsong och erbjuder istället resor vid andra tidpunkter, med de bästa möjliga väderförhållanden.

För att läsa mer om våra vandringar i Everest-regionen följ länkarna nedan:

Everest Base Camp Trek 

Everest Circuit

Amadablam Base Camp Trek

Everest Base Camp Luxury Trek

Mount Ama Dablam

View from Everest trek

Everest Kalapathar

Mount  Ama Dablam