Posted on: 10 Jun 2024

Att ge sig ut på ett klätteräventyr i Himalaya är en dröm som delas av många friluftsentusiaster och äventyrare världen över. Med sina majestätiska toppar, vackra landskap och rika kulturarv erbjuder Himalaya en enastående upplevelse för klättrare på alla nivåer.

För den som planerar sin första topp i Himalaya kan det dock vara lite skrämmande och svårt att välja rätt berg. Varje topptur i Himalaya har unika utmaningar, från tekniska svårigheter till höjdskillnader. I den här guiden går vi igenom några av de faktorer som du bör tänka på när du ska klättra din första Himalayatopp, så att du kan fatta ett välgrundat beslut när du börjar din klättringsresa i denna legendariska bergskedja.

Mera Peak

Mera Peak med sina 6476 höjdmeter ligger cirka 20 km söder om Mount Everest, i nationalparken Makalu Barun i Mahakunlung-regionen i Nepal. Berget bestegs första gången den 20 maj 1953 av överste Jimmy Roberts och Sen Tenzing, och anses vara en av de bästa trekking peaks i Nepal. Detta eftersom berget inte är tekniskt svårt, och för att panoramat från toppen helt enkelt överträffar det mesta då man kan se fem av världens sex högsta berg: Mount Everest (8848 möh), Cho Oyu (8201 möh), Lhotse (8516 möh), Makalu (8463 möh) och Kanchenjunga (8586 möh).
Dessutom går vägen till detta berg genom den vackra Hinku-dalen som är mindre befolkad än Khumbu-dalen, vilket ger en fantastisk vandring som kommer att bli minst lika minnesvärd som själva bestigningen.


Mera Peak

Lobuche Peak

Lobuche Peak med sina 6119 höjdmeter ligger cirka 8,5 kilometer sydväst om Mount Everest, och bestegs första gången den 25 april 1984 av Laurence Nielson och sherpa Ang Gyalzen. Det är en framträdande och utmanande topp i Sagarmatha National Park i Everest-regionen i Nepal.
Närheten mellan Lobuche Peak och Everest gör att klättrare och vandrare kan njuta av utsikten över världens högsta topp och de omgivande jättarna i Himalaya, inklusive Lhotse, Nuptse och den ikoniska Ama Dablam. Det nära avståndet innebär också att vandringen till Lobuche Peak ofta korsar den populära Everest Base Camp-leden, vilket ger ytterligare en möjlighet att uppleva den ikoniska vägen som klättrare tar för att bestiga Mount Everest. Klättringen till toppen av Lobuche Peak innebär en blandning av glaciärvandring och en brant snö- och isklättring. Själva toppen är en belönande prestation och erbjuder enastående utsikt över Everest, Nuptse, Pumori och Khumbu-glaciären.


Lobuche Peak

Island Peak

Island Peak, även känd som Imja Tse, ligger på 6189 meters höjd cirka 7 kilometer söder om Mount Everest, och är ett populärt klättringsmål i Everestregionen i Nepal. Island Peak bestegs första gången 1953 av ett brittiskt expeditionsteam som en del av deras träning inför den första framgångsrika bestigningen av Mount Everest. Tack vare den enklare åtkomsten och de logistiska faciliteterna har Island Peak har varit den mest populära trekking peak i Nepal vilket resulterat i ett för hårt tryck på berget. Glaciären som leder upp till toppen har dragit sig tillbaka i en alarmerande takt sedan ett decennium tillbaka. Detta har exponerat de underliggande lösa klipporna, vilket har lett till stenfall som utgör ett allvarligt hot mot klättrarna.
Vi har organiserat 22 framgångsrika expeditioner till Island Peak tidigare. Vi har haft många fantastiska minnen och är stolta över att ha guidat fantastiska människor till toppen. Berget har varit vänligt mot alla våra klättrare, guider och stödpersonal. Som ett företag som har en enorm kärlek och respekt för bergen tog vi beslutet att lämna detta vackra berg. Sedan 2017 driver vi inte längre Island Peak, som en åtgärd för att ta itu med hoten från klimatförändringar och oansvarig bergsklättring. Det är trots allt en plikt för alla oss bergsklättrare att se till att framtida generationer har möjlighet att uppleva bergens underverk. 

Varje topp erbjuder en unik klättringsupplevelse tack vare skillnader i svårighetsgrad, tekniska utmaningar och omgivning. Här är en överblick och jämförelse mellan Mera Peak och Lobuche Peak:  

Altitud

Mera Peak – 6476 möh
Lobuche Peak 6119 möh

Svårighetsgrad

Mera Peak anses vara en icke-teknisk klättring. Det är en två dagars klättring på glaciär med en genomsnittlig brant lutning på 25 grader och ett par korta avsnitt som är cirka 40 grader. Hela klättringen kan göras utan fasta rep, men med ordentliga storskor och stegjärn. Över den stora glaciären går vi dock inbundna i rep eftersom det kan finnas underliggande glaciärsprickor som kan vara dödliga att falla ner i. Vanligtvis är vinden måttlig upp till 12,5 m/s men på tuffare dagar kan den stiga upp till 28 m/s och vindkylningsfaktorn kan sjunka till under -25 °C. Då det finns risk för frostskador krävs noggranna förberedelser när det gäller utrustningen. Den här toppen klarar man vanligtvis av att bestiga om man har god fjällvana och är en erfaren vandrare. Man ska dock vara införstådd med att en bestigning av Mera Peak kräver att man är rejält stark både fysiskt och mentalt, även om tidigare bergsklättringsvana inte är obligatorisk.

Lobuche Peak anses vara en teknisk topp. Toppbestigningen sker på en bergvägg klädd av snö- och is med en genomsnittlig lutning på 40 grader med några korta avsnitt på 60 till 70 grader. Fram till glaciären krävs en klättring i stenig terräng, och viss tidigare klättringserfarenhet och vana att använda klätterutrustning är nödvändig. Vanligtvis är vinden jämförelsevis måttlig mot Mera Peak. På en tuff dag kan vinden vara upp till 21 m/s med en vindavkylningsfaktor som sjunker till under -20C. Då det finns risk för frostskador krävs noggranna förberedelser av utrustning. Om du har tidigare erfarenhet av isklättring kan detta berg vara en mer givande upplevelse. Liksom Mera Peak kräver Lobuche Peak en god nivå av fysiskt och mental styrka. 

Vyer och omgivning

Mera Peak slår definitivt Lobuche Peak när det gäller utsikten från toppen. Panoramat från Mera Peak är helt enkelt oslagbart eftersom man därifrån kan se fem av de sex högsta bergen i världen. Då Mera Peak är det högsta berget i södra delen av bergskedjan skiljer sig de grönskande dalvyerna i söder drastiskt mot bergsvyerna i norr. Vandringen ut till Mera Peak har dessutom färre turister och passerar genom avlägsna byar som ger dig en inblick i det etniska Nepal.   

Lobuche Peak med utsikt över Everest, Lhotse, Makalu och Khumbu-dalen mot nordost går inte heller av för hackor. Mot sydost har man en hisnande utsikt över den otroligt vackra Pheriche-dalen som leder till det ikoniska berget Ama dablam. Vandringen ut till Lobuche Peak erbjuder också en fantastisk utsikt över Khumbu-dalen och de kringliggande bergen.

Våra unika resplaner ger ett mervärde till dessa expeditioner

Lobuche Peak Expedition med isklättringskurs
Istället för att följa standardvandringen till Everest Base Camp för att nå Lobuche Peak vandrar vi via Thame-dalen – Renjo La-passet – Gokyo- Chola-passet. Thame-dalen, Tenzing Norgays födelseplats, samt hem till Kami Rita Sherpa som innehar Guiness rekord för att ha bestigit Mount Everest flest gånger, anses vara den lugnaste av Khumbus dalar. Renjo La är utan tvekan den bästa utsiktspunkten i hela Everest-regionen, med utsikt över Gokyosjöarna och Everestmassivet som dominerar horisonten. Gokyo är känd för sina vackra turkosa glaciärsjöar. Cho La passet, som är den viktigaste länken mellan Gokyodalen och Khumbu-dalen, erbjuder hisnande utsikt över båda dalarna. Dessutom har hela denna rutt betydligt färre turister. Vi erbjuder också en tvådagars isklättringskurs före bestigningen av Lobuche Peak.
Isklättrings kurs

Expedition till Mera Peak
Standardrutterna till Mera Peak börjar med ett flyg till Lukla. Den mest populära rutten går via Zetra La passet på 4600möh, som du korsar inom ett par dagar från Lukla, vilket innebär enligt oss en alltför snabb höjdökning. Den andra populära rutten startar från Lukla och går sedan runt Pangom till Ningsaw och Chhatra Khola. Denna rutt når aldrig över 3500möh och ger därmed inte tillräckligt med möjligheter för acklimatisering. Vår resplan börjar därför med ett flyg från Kathmandu till Phaplu, en pittoresk by som är känd för sitt flygfält och sin färgstarka lokala kultur. Vandringen börjar med en sakta stigning genom frodiga skogar, terrasserade fält och etniska byar på landsbygden. Efter gradvis stigning korsar vi ett pass på 4600möh för att nå Panch Pokhari eller ”de fem sjöarna”. En helig plats som helgas av både hinduer och buddhister. De högalpina sjöarna på 4200möh, omgivna av höga toppar och orörd vildmark, ger en perfekt miljö för acklimatisering innan du möter huvudleden vid Kothe. Denna unika resväg ger dig en inblick i det etniska Nepal, dess folk och deras livsstil som inte påverkas av massturism. Med denna vandring upp mot baslägret får du dessutom alla möjligheter att acklimatisera dig på bästa sätt.

Slutsats

Om du inte har någon större erfarenhet av bergsklättring och din prioritet är att bestiga ett högt berg utan tekniska svårigheter, då är Mera Peak rätt topp för dig.
Om du letar efter ett berg i Himalaya för att vässa dina klättringsfärdigheter och har planer på högre tekniska klättringar i framtiden då kan Lobuche Peak vara rätt topp för dig.
När det gäller den övergripande upplevelsen erbjuder Mera Peak dig en unik upplevelse av etniska byar på landsbygden så gott som utan turister, vilket har sin speciella charm. Medan Lobuche Peak tar dig genom den historiska vägen till Mount Everest, med allt vad det innebär av sherpafolkets färgstarka kultur.
I slutändan beror valet mellan dessa toppar på individuell klättringserfarenhet, kondition, budget, och önskan om höjd.

Fortsätt hålla utkik här på bloggen. I nästa inlägg presenterar vi två alternativa Himalayatoppar i Ladakh, Indien. Det vill du inte missa!