Himalaya…

Vad tänker du på när du hör ordet Himalaya?  Snöklädda berg?  Turkosa glaciärsjöar?  Yakkaravaner?  Buddhistiska munkar?   Otillgängliga kloster högt uppe på bergssluttningarna?  Vackra vandringsleder?  Utmanande klätterexpeditioner?

Allt ovan stämmer in på detta storslagna område som många kallar “Världens Tak”. Många kallar det även Shangri La – “Paradiset på jorden”.  Vi håller fullständigt med dem…

 

Himalayas folk

När Tibetanerna kom vandrandes över gränsen in till Nepal för ungefär 600 år sedan var det Shangri La de sökte efter.  De fann Khumburegionen – det som i dag är känt som Everestregionen – och var övertygade om att de hade funnit platsen de sökte.  

Tibetanerna hänfördes av de frodiga dalarna som låg väl skyddade mellan de ståtliga bergen och bosatte sig på platsen. Åren gick och immigranterna började kallas för “folket från öst = Sharwa. Shar = öst, wa = folk och  med tidens gång har det blivit Sherpa. Sherporna är bara ett av alla bergsfolk i Himalaya, men det är helt klart det mest välkända.  Många har uppfattningen om att sherpa betyder bärare – men inget kunde vara mer fel.  Här i Himalaya kallar man bärare för “porters”. Sherpa är namnet på folket som bor här!  

För Sherporna så var bergen inte något som man besteg. De stora topparna ansågs nämligen vara gudar och gudinnor. Ett tydligt exempel är just Mount Everest som Tibetanerna kallar Chomolungma ”Mother Goddess of the Earth” och Nepaleserna kallar Sagarmatha ”Goddess of the sky”.  Än i dag så genomförs inte en enda bestigning av de större bergen utan att en så kallad “Puja” hålles av Sherporna. Puja är en offerceremoni till gudarna – man ber helt enkelt om tillåtelse om att få klättra på berget. 

Hur kommer det sig att man anser bergen vara heliga?  

Jo, det handlar om vårt livsviktiga vatten!  Eftersom vattnet kommer från bergen, så lyder sägnen att bergen är gudarnas hem. Det är gudarna som ger oss vatten. Utan vatten – inget liv!

En del gudar kopplas till specifika berg. Ett typiskt exempel på detta är “Annapurna Sanctuary”. Hela området runt Annapurna Base Camp och Machpuchare Base Camp anses vara heligt av Gurungfolket. Enligt folktron så bor guden Shiva på Machapuchare och den klassiska snöplymen som man ser blåsa från toppen av berget är röken från Shivas heliga rökelser.  

Machapuchare är än i dag obestiget, berget anses helt enkelt för heligt för att bestigas.  Fram tills ganska nyligen så förbjöd Gurungfolket att man tog in kött och ägg i Annapurna Sanctuary och kvinnor och vissa lägre kaster var inte välkommen in i dalen.  I dag har det ändrats och alla är välkomna in till detta magnifika område.

Runt förra sekelskiftet började klätterturismen i Nepal. Under början av 1900-talet gjordes flera misslyckade försök att bestiga världens högsta berg, men den 29 maj 1953 stod Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary äntligen på toppen av Mount Everest – And the rest is history…

 

Var kan man vandra/ klättra

Hi On Life arrangerar resor i nästan alla områden i Himalaya.  Nepal, Indiska Sikkim och Ladakh, Bhutan och Tibet. Så vad är skillnaden på de olika områdena? 

Nepal 

Vi skulle nog vilja påstå att Nepal bjuder på mest variation i Himalaya.  Du kan vandra i Annapurna på 700-800 möh i ett subtropiskt klimat och fortfarande ha fantstiska vyer över snöklädda 8000-meterstoppar.  Du kan också uppleva det karga, brunbrända månlandskapet med ringmurar, grottor och historier om CIA-sponsrade Buddhistiska gerillasoldater i Mustang. Klättrar man högre upp, lite längre öster ut, kommer man till Khumbu- och Makaluregionen, där ligger flera stora 8000-meterstoppar och vid en vandring kommer du ända fram till baslägren. Området har många höga och tuffa pass med vidunderliga utsikter. Glaciärsjöarna glittrar i solen och den färgstarka Sherpakulturen med de buddhistiska böneflaggorna lyser upp din vandring. Ja, Nepal bjuder på det mesta! Vi ska inte heller glömma forsränning på Trishulifloden, djungelsafari i Chitwan, paragliding i Pokhara och UNESCOs alla världsarv i huvudstaden Kathmandu…

Bergsklättring: I Nepal finns det gott om berg att bestiga. Allt från lite snällare så kallade “Trekking Peaks” som inte kräver så mycket förberedelser, till världens högsta berg som kräver stor erfarenhet och förberedelse. Åtta av världens fjorton 8000-meterstoppar ligger i Nepal.

När ska man åka: Bästa tiden för vandring i Nepal är oktober-december, samt mars-april. Höstarna bjuder oftast på kristallklara vyer, lite stabilare väder och inte fullt så torra och dammiga leder, då monsunen precis har tagit slut. Under vårarna kan det vara lite mer soldis, men på plussidan så blommar Rhododendronskogarna, vilket är makalöst vackert. Det är även på våren (april-maj) som de stora bergen bestigs, så under den här tiden är det “full action” i baslägren. För områden som ligger i regnskugga, tex Mustang, så är maj-juni och augusti den perfekta tiden.

För expeditioner till våra trekking peaks är det samma säsonger som för våra vandringar. De större expeditionerna har även de två säsonger. Höstexpeditionerna börjar dock lite tidigare på hösten (september) och vårexpeditionernera håller på lite längre in på sommaren (början av juni)

Indien

Att vandra i Indien kan innebära vackra vita toppar, teplantager, öken, möten med kryddiga dofter, kvinnor i färgsprakande saris, stark god mat, gurus, heliga kor – ja här kan man få se allt!

Vi har valt att förlägga en av våra vandringar i Sikkim, som ofta kallas Himalayas Pärla. Dess omväxlande natur, som är välsignad med regelbundna regnskurar, håller vegetationen frodig och djurlivet storartat. Det finns över 4000 växter i området varav 660 typer av orkideer! Är du intresserad av växter och djur, samt gillar te – Missa inte Sikkim!

Vår andra destination i Indien är Ladakh. Ladakhs berg är inte fullt så branta och frånvaron av nederbörd, då området ligger i så kallad regnskugga, gör bergen brunbrända och skapar ett ökenlandskap.  Dessa karga berg, med breda dalar och isblå och turkosa sjöar gör landskapet nästintill overkligt.

Bergsklättring: I Indien finns det gott om berg att bestiga. Vi arrangerar dock i dagsläget endast en klätterexpedition i Indien och det är till berget Stok Khangri, 6 153 möh. Stok Khangri kan svårighetsmässigt jämföras med Nepals Trekking Peaks. 

När ska man åka: Bästa tiden för vandring i Sikkim  är oktober-december, samt mars-april. Höstarna bjuder oftast på kristallklara vyer, lite stabilare väder och inte fullt så torra och dammiga leder, då monsunen precis har tagit slut. Under vårarna kan det vara lite mer soldis, men på plussidan så blommar Rhododendronskogarna, vilket är makalöst vackert. 

Bästa tiden för att vandra i Ladakh och bestiga Stok Khangri är under juni-augusti, då området ligger i regnskugga. För att få se snöleoparder så är det vintern som gäller, januari – februari, då snöleoparderna går ner på lägre höjd för att undvika den värsta kylan och para sig.

 

Tibet

Tibet är det mystiska landet som ligger på världens högsta och största platå, 2,1 miljoner km² stor.

Tibet brukar kallas världens tak och ligger på, inte bara den högsta och största, utan kanske även den vackraste platån i världen. Här befinner du dig mitt bland världens högsta berg, böljande slätter med betande jakar, glittrande turkosa sjöar, färgsprakande kloster och uråldriga bosättningar. 

Utöver det makalöst vackra landskapet bjuder detta hemlighetsfulla land på en rik och intressant kultur med spännande historia.

Bergsklättring: I Tibet arrangerar vi expeditioner till Lhakpa Ri, 7 045 möh och Cho Oyu, 8 201 möh. Båda bergen är krävande expeditioner som kräver stor erfarenhet och förberedelse. 

När ska man åka: Bästa tiden för vandring i Tibet är under juni-augusti, då området ligger i regnskugga. Lhakpa Ri och Cho Oyu bestigs främst under april-maj och augusti-oktober.

 

Bhutan

I detta lilla kungadöme som många kallar ”Det sista Shangri-La”, finner du subtropiska slätter, skogsklädda vidder, snötäckta 7000-meterstoppar och glaciärer. Bhutan är världens enda land med Buddhism som statsreligion och religionen har ett starkt inflytande i kulturen och vardagslivet. Landet rymmer många kloster och religiösa monument.

Bhutan är ett föregångsland i mångt och mycket då det är koldioxidnegativt och man mäter landets välfärd i GHP (Gross National Happiness Index) i stället för det klassiska BNP.

Detta fascinerande lilla land såg sin första turist 1974 och än i dag så tas endast ett begränsat antal turister emot varje år.

Bergsklättring: I Bhutan anses bergen vara heliga och man får därför inte bestiga dem. 

När ska man åka: Bästa tiden för att resa till Bhutan är mars-april och oktober-november.  Då är vädret mest stabilt. Om man önskar se Bhutans Rhododendron i full blom så är det juni-augusti som gäller.

 

Hur tufft är det? Vad klarar jag?

Många oroar sig för att det är alldeles för tufft att åka till Himalaya för att vandra och klättra och visst kan det vara en rejäl utmaning! Men, de allra flesta klarar av en resa i Himalaya – det gäller bara att välja rätt resa!

Vi har valt att enkelt dela in våra resor i olika svårighetsgrader;

Vandringar

Lätt: Innebär en lätt resa som de allra flesta klarar av.  Resan innehåller högst ett par dagars lätt vandring, mycket av förflyttningarna kommer att ske med jeep eller bil. Om man når lite högre höjd så kommer det vara under korta stunder, och sällan över 4000 meter. Boendet kan fortfarande vara enkelt, men oftast inomhus på lodger. Du bör vara fullt frisk och ha en skaplig grundkondition.

Medel: Innebär oftast runt 8-10 dagar på vandringsleden. Man vandrar i regel 5-6 timmar per dag och vandringen går sällan över 4500 meter. Boendet kan vara enkelt och det kan förekomma camping.  Du bör vara fullt frisk, ha bra grundkondition och känna dig bekväm ute i naturen.

Tuff vandring: Innebär oftast 14-18 dagar på vandringsleden. Man vandrar i regel runt 6-7 timmar per dag men kan ha en, eller ett par, längre dagar (10 tim), samt eventuellt behöva gå över något högre pass. Man kommer högst upp på runt 5,500 möh. Boendet kan vara enkelt och det kan förekomma camping. Man får vara beredd på riktigt kyliga nätter (-10 grader). Du måste vara fullt frisk, ha en bra grundkondition, vara van vid längre fjällturer med ryggsäck och ha erfarenhet från friluftsliv.

Mycket tuff vandring: Innebär oftast 15-20 dagar på vandringsleden. Man vandrar i regel runt 6-7 timmar per dag, men får vara beredd på några dagars längre vandringar. Man kommer att bestiga flera höga pass och nå höjder upp till 5700 meter. Stigarna kan vara branta och gå över glaciärer. Ofta ligger vandringsleden i områden som inte är lika frekvent besökta av turister och det kan vara full camping under hela turen. Man får vara beredd på riktigt kyliga nätter (-15 grader). Du måste vara fullt frisk, ha en mycket bra grundkondition, vara van vid längre fjällturer med ryggsäck, samt ha stor erfarenhet från friluftsliv.

 

Expeditioner

Utmanande: Innebär att du med största sannolikhet kommer att tycka att det är det absolut jobbigaste du har gjort i ditt liv. Även om det står “Trekking Peak” så innebär det inte att man kan vandra upp för toppen.  Det krävs klättersele, storskor, stegjärn, isyxa och fasta rep på samtliga av våra 6000+ meterstoppar. Du behöver inte ha klättrat tidigare, då vi anordnar en klätterkurs i baslägret på samtliga av våra 6000+ metersexpeditioner. Men – har du klättrat tidigare och är van vid utrustningen, så är det så klart ett stort plus! Du bör vara i toppform både fysiskt och mentalt och ha tränat fokuserat och regelbundet minst ett halvår innan ankomst.

Mycket utmanande: För att bestiga en av våra större toppar så måste du vara i toppskick – både fysiskt och mentalt.  Vi kräver att du har bestigit minst en 6-7000-meterstopp innan och har stor alpin vana. Du ska vara stark nog för att kunna bära din egen utrustning och förväntas delta aktivt i klättringen. Hi On Life’s expeditioner  arrangeras av klättrare för klättrare…

Vi kommer att efterfråga ditt klätter-CV innan vi accepterar ditt deltagande i expeditionen.