Hi On Life’s tankar om ansvarsfull turism

Hi On Life’s mål är att värna om miljön, djurlivet och lokalbefolkningen i de regioner vi vandrar i. Vi känner ansvar för det här fantastiska området och förstår att om vi som arrangör inte “verkar varsamt” kommer varken vi själva, eller några andra kunna njuta av denna kulturella skatt och magnifika miljö.

Vi vill att Hi On Life’s vandringar ska genomsyras av våra tankar om ansvarsfull turism, så att det även kan inspirera våra gäster. Hi On Life har tre huvudområden som vi lägger fokus på; Miljö, djurliv och lokalbefolkning.

 

Miljö

För oss är det en självklarhet att vara måna om miljön vi vandrar i och jobbar ständigt efter Hi On Life Adventures motto: “Take the experience with you, but leave only foot prints behind”.  Vi tar för givet att våra gäster ser det lika självklart som oss att man ALDRIG kastar skräp i naturen! Vi plockar upp efter oss! Utöver det självklara finns det små enkla saker man kan göra för att stötta miljöarbetet här i Himalaya. Vi brukar rekommendera följande:

 

MiljöKöp inte vatten på flaska! Mineralvattenflaskorna här i Nepal är inte återvinningsbara och det samlas snabbt enorma sopberg om varje deltagare ska dricka 3,4 liter vatten per dag under sin vandring. Ta med dig från Sverige, eller köp i Kathmandu, rejäla vattenflaskor typ Nalgene som du kan hälla kokat vatten i, eller rena vatten i med tex en SteriPen.

Under våra vandringar och expeditioner så väljer man mat fritt från lodgernas menyer.  Vi brukar dock rekommendera att vi i alla fall under luncherna väljer så pass “lika” rätter som möjligt för att kunna spara på lodgernas bränsle = miljön. Vill man, får man väldigt gärna göra detta även under övriga måltider!

Nepal har under flera års tid försökt bli rent från plastpåsar och Hi On Life är med och stöttar organisationen “Freemalaya” som jobbar på att hålla Himalaya rent från plastpåsar och plastflaskor. I de allra flesta affärer så får man i dag tygpåsar när man handlar och många Nepaleser har blivit mycket “medvetna” när det gäller skräp.  Om du också vill hjälpa till, tänk då gärna på att inte ta med plastpåsar och gamla petflaskor från Sverige (om du inte tänker ta hem dem igen). Vi rekommenderar varmt tex Fjällrävens fina packpåsar för att hålla ordning på din packning. Vill du har vattentäta packpåsar finns dessa Drybag.

En flygresa till Nepal påverkar så klart även den miljön. Om du vill kan du klimatkompensera din resa här: Klimatkompensera din resa!

 

Djurlivet

Det finns ett unikt djurliv i Himalaya men tyvärr är flera av djuren i farozonen för att utrotas! Vi har valt att stötta “Snow Leopard Conservancy”, en organisation som jobbar med att säkra beståndet av Himalayas snöleoparder. 

Snow Leopard Conservancy gör ett fantastiskt arbete i Himalaya. Dr Rodney Jackson, grundare för organisationen, anses vara världens främsta expert på snöleoparder och har vigt 30 år av sitt liv till forskning på den stora och majestätiska, men också otroligt skygga katten.

Enligt experterna finns det endast 4000-6400 snöleoparder kvar i det vilda, varav 300-500 i Nepal. Det är extremt ovanligt att få se en snöleopard då de är mycket skygga. Men, vi vet att de finns där uppe bland bergen – vi hade nämligen färska tassavtryck utanför tältet när vi vaknade under en expedition i Everestregionen hösten 2015 – Magiskt!

För att stötta Snow Leopard Conservancy på ännu ett sätt så arrangerar Hi On Life, i februari 2019, en unik Snöleopardresa till Ladakh i Indiska Himalaya. Med oss på resan har vi den prisbelönte naturfotografen Björn Persson som fotoguide. Detta är en resa du inte vill missa om du är intresserad av fotografering och/eller snöleoparder! Du kan läsa mer om resan här

 

Lokalbefolkning

Hi On Life väljer lodger med omsorg. Vi försöker att förlägga våra övernattningar där vi vet att lodgeägarna behöver det mest. Det betyder kanske inte alltid de största och mest besökta lodgerna, utan kanske en liten lodge som drivs av en änka efter en klättersherpa? Dessa lodger brukar dessutom ge bättre service och en mer familjär känsla.

Hi On Life strävar också efter att arrangera så många campingturer som möjligt som alternativ till Lodgevandringarna. På så sätt fördelas pengarna mellan fler människor (bärare, kockar, sherpor etc) och inte bara till en part – lodgeägarna. På en campingtur med 4,5 deltagare får vi möjlighet att anställa så många som 17,18 bärare. Det betyder att nästan 20  familjer blir försörjda i stället för en familj.

Vi resonerar så att om våra anställda inte mår bra, så kommer inte heller våra deltagare att få en bra upplevelse.  Våra sherpor, bärare, kockar m.m är stommen i Hi On Life och utan dem skulle vi kunna lägga ner företaget. Vi ser därför till så att vårt team har rätt utrustning och bra arbetsförhållanden. Vi utrustar dem med GoreTexkläder, ullunderställ, bra skor och annan lämplig utrustning, så att även deras vandring blir behaglig. Vi har satt en maxvikt till våra bärare på 25 kg, medan det dubbla ofta förekommer i branschen. Självklart förser vi även våra anställda med heltäckande försäkringar!

 

Skolprojektet i thade 

Vi har en by ett par dagar söder om Lukla, Thade i Okhal Dhunga distriktet, som vi är fadder för. Denna by ligger oss varmt om hjärtat då flera av våra medarbetare kommer från området. Det känns också viktigt att stötta denna by eftersom den ligger helt utanför de vanliga vandringslederna. Många byar i Everestregionen har redan ”faddrar” men byarna utanför de stora lederna glöms ofta bort.

Vid ett besök i byn fick vi se byns skola. Den var liten, kall och mörk med jordgolv och förspikade fönster. Den användes i stort sett aldrig och barnen i byn fick bo hos släktingar, eller på internat i Kathmandu om de skulle gå i skola.

2009 grundades därmed Thade School Project och i dag står en stor fin skola på plats i utkanten av byn. Skolan invigdes 2015 och i dagsläget har vi runt 60 elever på vår skola “Grace Academy” – från Nursery till klass 3. Vi driver även ett litet internat för de barn som kommer från de intilliggande byarna.  

Tack vare många generösa sponsorer har detta projekt blivit möjligt att genomföra. Bland de större är Volvo U-landshjälp och Norwegian Hull Club. Vi har även många privatpersoner som faddrar till skolan. Nepalvandraren och eldsjälen Heidi Ek från Göteborg leder organisationen i Sverige. Du kan läsa mer om vårt skolprojekt på projektets hemsida: Thade School Project, samt följa oss på Facebook. 

Det finns fina möjligheter att besöka byn på så kallat “Home Stay” där du bor hos en av byns familjer och hjälper till med de alldagliga sysslorna på gården. Du kan antingen undervisa/hjälpa till i skolan, eller om du är lite händig, hjälpa till med bygget av skolbyggnad nummer två!

Vår Everest Sherpa Culture Trek erbjuder en fantastisk vandring i Himalaya med 5 dagars Home Stay i Thade i slutet av resan – en oförglömlig resa som kommer ge dig minnen för livet!

Nedan kan du se en liten dokumentär om skolan!