Posted on: 07 Jul 2024

Kang Yatse I och II

Som vi nämnde i förra inlägget så presenterar vi nu äntligen två av våra nyaste alternativ: Kang Yatze I på 6400 möh och Kang Yatze II på 6250 möh. De båda topparna ligger i Ladakh-regionen i norra Indien och dessa pärlor i Himalaya erbjuder en fängslande blandning av snöklädda sluttningar och klippiga åsar. Kang Yatse är en utmärkt utmaning för äventyrare som söker sin första höghöjds bestigning, och expeditionen erbjuder en upplevelse av lugnet i den avlägsna vildmarken på en av Himalayas mindre kända toppar.

Ladakhs närhet till den tibetanska högplatån och dess strategiska läge mellan Karokoram och Himalayas bergskedjor ger landskapet en unik karaktär, och vägen till Kang Yatse börjar med en bergsflygning från New Delhi till Ladakhs huvudstad: Leh.
Vandringen i Markha Valley, där Kang Yatze ligger, är känd för sin karga skönhet och avlägsna vildmark, och dalen kännetecknas av djupa raviner och höghöjds ökenterräng, vilket ger en slående kontrast till de frodiga dalarna som finns i andra delar av Himalaya. 

Svårighetsgrad

Kang Yatze I är en tekniskt utmanande topp. Bestigningen innebär klippklättring, många sprickor och en brant isvägg med en lutning på 45-60 grader. Kammen som leder upp till toppen är också ganska exponerad. Tidigare erfarenhet av bergsklättring och vana att använda stegjärn, rep och isyxor är obligatoriskt för att försöka ta sig an detta berg.

Kang Yatze II är betydligt mindre tekniskt än Kang Yatze I. Det kräver dock mer tekniska färdigheter än till exempel Mera Peak (se föregående inlägg). Man bör ha måttliga tekniska klättringsfärdigheter, inklusive användning av stegjärn, rep och isyxor. Vissa avsnitt kan innebära att man måste navigera genom sprickor, och glaciärklättringen har en genomsnittlig lutning på 30 grader med korta branta isväggar.

 

Altitud

Kang Yatse I – 6400 möh
Kang Yatse II – 6250 möh

Väder och Årstid

Både Kang Yatze I och II bestigs under sommarmånaderna och därför är extrem kyla och frostbett inget hot, men det kan förekomma dagar med hårt väder, starka vindar och snöstorm. Noggrann förberedelse krävs när det gäller din utrustning.

Vyer och omgivning

Kang Yatze I och II, som ligger i en annan region än de flesta andra välkända Himalaya berg har ett annat typ av landskap. Här ser du vyer som du inte sett tidigare på andra expeditioner. Om du redan har varit i Everest-regionen eller letar efter något närmare Tibet när det gäller landskap, är Kang Yatze I och II de rätta valen. De är också ett betydligt billigare alternativ än alla bergstoppar i Nepal – tack vare de billigare flygningarna och tillstånden i Indien.

Slutsats

Om du vill uppleva en ekonomiskt billigare expedition med mindre trängsel och ett sannerligen unikt landskap, då är Kang Yatse I och II något för dig. I slutändan beror valet av expedition och berg på individuell klättringserfarenhet, kondition, budget, och önskan om höjd.