Search

Vad ingår och hur fungerar det?

 

I Hi On Life’s resor ingår i stort sett ALLT. Det som tillkommer är kostnader för ev. snacks och läsk/alkoholhaltiga drycker, souvenirer, måltider under eventuell fri tid, samt dricks. Vi vill att våra gäster känner sig väl omhändertagna från första till sista stund och ger dig därför service därefter.

Vid din ankomst. När du anländer står vi på flygplatsen och tar emot dig. Ofta är man trött efter en lång flygresa och att anlända till en smått kaotiska flygplats i Asien för att på egen hand ta sig till sitt hotell kan kännas som en riktig utmaning. Vi har därför valt att möta upp vid flygplatsen och skjutsa våra gäster till hotellet och se till så att incheckning mm går smidigt. Våra hotell i de större städerna är alltid av mycket god standard. Vi bjuder på en trevlig välkomstmiddag med inhemsk underhållning och tar dig också med på en sightseeing till några av stadens mest spännande och sevärda platser.

Innan vandringen/expeditionen börjar har vi en genomgång av resan, stämmer av utrustning, samt går igenom allmänna hälsotillståndet på deltagarna. Vi informerar också om höjdsjuka och hur man lättast undviker den.

Under Vandringen. Under vår vandring, där vi har ett maxantal av 12 personer, så har vi bärare som hjälper till med packningen. Vid ankomst så får du en rejäl dufflebag (denna får du behålla) där du packar ned det du vill ha med på vandringen. Maxvikten på din dufflebag är 12 kg och det brukar räcka gott! Under vandringen så bär du en enkel dagsturssäck (35-40 liter) där du kan ha förstärkningsplagg, vatten, kamera etc. Eventuell resväska och det du inte vill ha med dig under själva vandringen kan stå kvar i hotellet’s bagagerum.

Tanken med att man inte bär all sin egen packning, är självklart att vandringen ska bli mer bekväm. Vi vill att våra gäster ska njuta maximalt av turen – de allra flesta tycker att det är en rejäl utmaning att vandra på hög höjd även utan packning! En ryggsäck på 7 kg upplevs lätt som det dubbla på 4000 meters höjd!

Under en vanlig dag på leden så vandrar man mellan 6-8 timmar, vissa dagar då vi går över höga pass eller tex bestiger Kala Pathar kan dagarna bli längre. Tempot är lugnt och man har gott om tid för att ta kort, samtala med lokalbefolkningen, hinna titta in i ett kloster eller skola och helt enkelt njuta av upplevelsen!

Mat och boende. Boendet på lodgerna är mycket enkelt men helt ok! Vi bor i dubbelrum med delad toalett.  Vid måltiderna väljer du fritt från menyn. Vi brukar rekommendera att man vid middag tar en soppa till förrätt och sedan en varmrätt. All vätska som man kan få i sig är viktig då man är på hög höjd, då det underlättar för acklimatiseringen. Exempel på mat som finns på menyn kan vara allt från Nepals Nationalrätt “Dal Bhat” (ris med linser och grönsaker) till pizza, pasta, stekt ägg, toast, gröt, musli osv…  

Vatten. Under vandringen går det som sagt åt en hel del vatten. Vi förser våra gäster med kokat vatten en till två gånger om dagen. Då har du möjlighet att fylla upp dina vattenflaskor. Då vi värnar om naturen, så föredrar vi att du dricker kokat vatten i stället för vatten på flaska. Vattenflaskorna är oftast inte återvinningsbara. På lägre höjder har vi dessutom alltid en SteriPEN med oss som renar vatten på ett par minuter – Rent vatten ska alltid finnas tillgängligt!

Höjdsjuka. Många tycker att det är tufft att vandra på över 3000 meter och de allra flesta känner av höjden lite grann – tex att man blir mer anfådd. Våra program är dock planerade så att alla ska hinna acklimatisera sig väl, men en del gör det långsammare än andra och då är det viktigt att guiden har goda medicinska kunskaper. Vi har alltid ett rejält apotek med oss, vilket är en självklarhet hos alla seriösa arrangörer! Kanske behöver du medicin mot höjdsjuka eller någon typ av antibiotika för att i huvud taget kunna ta dig ned till lägre höjd där professionell läkarvård kan erbjudas. Vårt team har stor erfarenhet och kunskap. I Everestregionen är vår ledare Saran känd som “läkaren” och tillkallas ofta av andra grupper och vandrare. Vi har både puls- och syremätare som vi använder för att testa våra gäster regelbundet. På så sett upptäcker vi om det skulle bli några större förändringar. Det viktigaste är dock att inte oroa sig för höjden – De flesta klarar av höjd helt utan problem!  Njut av din vandring i stället!

Utrustning. Varm sovsäck och dunjacka brukar ta stort utrymme i resväskan och är dyrt att införskaffa. Kanske ska man inte heller resa hem direkt efter vandringen utan fortsätta mot varmare breddgrader? Vi har valt att förse våra gäster med varm dunsovsäck med tillhörande fleece-innerlakan, samt en varm dunjacka. Det ger oss också en garanti för att alla har tillräckligt bra utrustning.

Åter i Kathmandu väntar oftast två nätter på hotell och tid för ev. shopping och mer sightseeing innan vi avslutningsvis skjutsar dig tillbaka till flygplatsen och tar farväl. Vi brukar ofta gå ut tillsammans en av kvällarna för att avnjuta en avskedsmiddag och fira den lyckade vandringen eller bestigningen. Det brukar bli ett trevligt avslut på resan.

Vad ingår? Transport till och från flygplatsen vid ankomst och avresa. Bra hotell med frukost i Kathmandu/Pokhara/Lhasa/Delhi/Leh enligt resplan. Guidad rundtur i Kathmandu/Pokhara/Lhasa/Delhi/Leh enligt resplan. Välkomstmiddag på traditionell restaurang. Flyg- och bilresor enligt resplan. Mat och boende under vandringen/expeditionen. Engelsk- eller/och svensktalade guide. Försäkrad trekking crew med stor vana från höghöjdsvandringar/expeditioner. Vandringstillstånd och inträde till Nationalparker enligt resplan. Dunjacka, dunsovsäck med fleeceinnerliner, samt en duffelbag som du får behålla efter resan. All campingutrustning vid camping.

Vad ingår inte?  Flyg t/r Skandinavien – Asien. Visum. Försäkring. Alkoholhaltiga drycker, läsk etc. Ett par måltider i Kathmandu/Pokhara/Lhasa/Delhi/Leh under “egen tid”. Dusch, wifi och batteriladdningskostnader under vandringen/expeditionen. Enkelrumstillägg. Fickpengar. Ev. dricks till guider och trekking crew.

Vi svarar gärna på de frågor och funderingar du har om våra vandringar och expeditioner och rekommenderar gärna passande resor efter dina specifika önskemål.

Vi ses!