Thade School Project

Vi har en by ett par dagar söder om Lukla, Thade i Okhal Dhunga distriktet, som vi är fadder för. Denna by ligger oss varmt om hjärtat då flera av våra medarbetare kommer från området. Det känns också viktigt att stötta denna by eftersom den ligger helt utanför de vanliga vandringslederna. Många byar i Everestregionen har redan ”faddrar” men byarna utanför de stora lederna glöms ofta bort.

Vid ett besök i byn fick vi se byns skola. Den var liten, kall och mörk med jordgolv och förspikade fönster. Den användes i stort sett aldrig och barnen i byn fick bo hos släktingar, eller på internat i Kathmandu om de skulle gå i skola. Då man inte gärna vill skicka iväg sina döttrar, så fick många flickor inte möjlighet att gå i skola.

2009 grundades därmed Thade School Project och i dag står en stor fin skola på plats i utkanten av byn. Skolan invigdes 2015 och i dagsläget har vi dryga 50 elever på vår skola “Grace Academy” – från Nursery till klass 5. 

Tack vare många generösa sponsorer har detta projekt blivit möjligt att genomföra. Bland de större är Volvo U-landshjälp och Norwegian Hull Club. Vi har även många privatpersoner som faddrar till skolan. Nepalvandraren och eldsjälen Heidi Ek från Göteborg leder organisationen i Sverige. Du kan läsa mer om vårt skolprojekt på projektets hemsida: Thade School Project, samt följa oss på Facebook. 

 

Vill du hjälpa till?

Tanken med Grace Academy i Thade är att alla barn i området, oavsett bakgrund, kultur, kön, religion eller förmåga, ska få gå i skola. Vi vill erbjuda den bästa möjliga akademiska miljön, där moderna värderingar om jämställdhet och allas lika möjligheter ska vara grundstenarna i läroplanen.  För att detta ska vara möjligt, ser vi besökare som en viktig del av barnens lärande. Våra besökare inspirerar eleverna till att lära sig bättre engelska – vilket vi har sett ett tydligt bevis på, samt att de ger både barnen och de inhemska lärarna bättre förståelse och kunskap om andra länder och kulturer.  Vi har även sett att flickorna i skolan blir inspirerade att läsa vidare på universitet när de har fått träffa våra kvinnliga besökare, som har haft yrken som doktorer, lärare och egen företagare. Då det tyvärr är vanligt att flickorna inte sätts i skolan för att de ska vara hemma och hjälpa till i stället och inte anses ”behöva” utbildning, ser vi detta som något oerhört positivt!

Du behöver inte vara en professionell lärare, men självklart är du extra välkommen om du har en lärarbakgrund. Men, det som är viktigast för oss är att du har en stor kärlek till barn, brinner för barns utbildning och har ett stort intresse för andra kulturer. Din blotta närvaro kommer att öppna hjärtan och inspirera till ett liv av möjligheter. Vi kan nästan garantera att du kommer att förändra skolan och kanske hela byn till det bättre – och nästan lika säkert kan vi garantera att byn och barnen kommer att förändra dig…

 

Vad kan du göra?

 • Realisera barns drömmar genom att undervisa dem i bl a engelska
 • Stärka lokala lärare genom lärarutveckling och modernt undervisningssystem
 • Lära ut grundläggande datorkunskaper – Vi har datorer!
 • Inspirera ”Creative Expression” med Konst och Hantverk
 • Dela eventuell passion för sport med barnen – vi har redan nu ett bra fotbollslag

 

Vad får du?

 • Fördjupa dig i nepalesisk kultur.
 • Uppleva den lokala livsstilen – ett mycket grundläggande sätt att leva. Du kommer att vara tacksam för allt du har när du kommer hem!
 • En period utan det konstanta surrandet av sociala medier.
 • Enorma mängder tacksamhet och en stor portion nyfikenhet från barn och föräldrar.
 • Helpension i så kallat Home Stay (du bor hos en av familjerna i byn)
 • Frisk luft och lokalt odlad, 100% ekologisk mat.
 • Makalösa vyer över Himalaya! Njut av utsikten över de omgivande gigantiska bergen inklusive Mount Everest, Lhotse, Makalu och Kanchenjunga – fyra av världens högsta berg.

 

Vad kostar det?

 • 2 veckors mat och logi: 2400 SEK
 • Efter två veckor mat och logi: 1000 SEK / vecka
 • Efter 4 veckor mat och logi: 900 SEK / vecka
 • Transport t/r Kathmandu -Thade: 4000 SEK

 

Om Du vill kombinera en kortare period i Thade med en vandring i Himalaya så har vi resan  Everest Sherpa Culture Trek. Självklart så kan vi även hjälpa till att arrangera en kortare eller längre vandring före eller efter en längre period i byn också. Vi är flexibla!

Kontakta oss gärna för mer info!