Cho Oyu Expedition, Tibet (8 201 möh)

Cho Oyu (Den Turkosa Gudinnan), världens sjätte högsta berg, anses vara den lättaste av världens 8000- meterstoppar. Detta bla annat för att man kan köra bil ända fram till Cho Oyu’s basläger på 4 900 möh. Vägen upp mot toppen är dessutom relativt kort och rak, utan större tekniska partier. Leden till Camp 1 på 6 500 möh är i stort sett en brant stig som man kan klara i vandringskängor. Men, ett berg på över 8000 meter är dock aldrig lätt! Höjden, kylan och det primitiva boendet på berget gör bestigningen till en ordentlig utmaning!

Cho Oyu, Tibet

Vår expedition till Cho Oyu börjar i Kathmandu där vi spenderar tre dagar med formaliteter runt visum och klättertillstånd, samt får chansen att göra de sista inköpen innan vi ger oss av upp i Himalaya. Vägen går via Friendship Bridge över Bhote Kosi floden och så vidare in i Tibet. Vi åker över vindpinade platåer och genom små tibetanska byar där vi bor på enkla lodger. Efter några dagar når vi Tingri 4 343 möh, en liten by där vi stannar 2 dagar för att hinna acklimatisera oss ordentligt. Från Tingri har vi fantastisk utsikt över Shishapangma, Cho Oyu och Mount Everest. Efter vår vistelse i Tingri färdas vi på en grusväg de sista 45 km till Cho Oyus basläger.

Cho Oyu Expedition

Efter ett par dagar i Cho Oyu’s basläger går vi upp till det så kallade ”Intermediate Camp” på dryga 5 000 möh för att efter en natt där, fortsätta till Advanced Base Camp (ABC) på 5 600 möh. Det är från Advanced Base Camp som vi utgår i från under de följande veckorna av vår acklimatisering.

Cho Oyu Camp 1

Före den slutgiltiga bestigningen av Cho Oyu brukar vi spendera en längre tid i Advanced Base Camp, eller kanske till och med gå ner till baslägret på 4 900 för att ”äta upp oss” och hämta nya krafter.

Toppbestigningen sker från läger 3 på dryga 7 450 möh. Strax över läger 3 så möts vi av ”the Rockband” eller ”Yellow band” som det också kallas, ett av de två tekniska partierna på Cho Oyu. Ett ca 4 meter högt parti där klättring krävs. Toppen är en stor platå med en vidunderlig utsikt över Mount Everest, Makalu, Lhotse, Nuptse och Khumbudalen.

Cho Oyu Expedition

Till hjälp under bestigningen av Cho Oyu har vi våra oerhört duktiga och starka klättersherpor från Tibet & Nepal.

Boende: Lodge/camping
Antal dagar: 42
Max höjd: 8 201 möh
Hi On Life’s Cho Oyu Expedition är en så kallad ”non-guided expedition” varpå du bör vara en mycket erfaren alpin klättrare. Vi kräver tidigare bestigningar från minst en 6000+ meterstopp.

Cho Oyu Expedition Hi On Life

Förberedande acklimatiseringsturer

Många tycker att det är svårt att hinna acklimatisera sig på vägen ut till Cho Oyu Base Camp.  Fast än att man kör bil till Tibet från Kathmandu och tar flera acklimatiserings-dagar så kommer man snabbt upp på nästan 4000 meter, vilket inte är optimalt för kroppen.   Vi har därför, för att underlätta acklimatiseringen och säkra hälsan (och toppen), tagit fram två stycken alternativa acklimatiseringsturer.  En i Everest regionen och en i Annapurna.  I Everestregionen har man möjlighet att i lugn och ro nå upp till ca 4500 möh och i Annapurnaregionen ca 5400 möh.

Acklimatiseringstur Everest, 7 dagar
Helikopter t/r Ktm-Lukla
7 dagars vandring med mat och boende
Pris: 2.485 USD

Acklimatiseringstur Annapurna, 9 dagar
Flyg t/r Ktm-Pokhara, samt t/r Pokhara-Jomson
7 dagars vandring i Annapurna (Thorung La passet)
Pris: 1.415 USD

Pris Cho Oyu Expedition

Baspaket: På förfrågan
All service upp till ABC

Full Service: 19.700 USD
Inkluderar syrgas, all logistik till toppen, mat och bränsle under hela klättringen, 1 klättersherpa per 2 klättrare m.m.