Om Resan

Om du verkligen vill skämma bort dig med en riktigt exotisk resa, där du får prova på allt från “glamping” i exklusiva Safari Camps i Himalaya, till att sova i både träkoja och husbåt i Kerala i södra Indien, i kombination med fantastiska  Ayurveda behandlingar och yoga – Ja, då ska du boka in dig på vår nästa Ladakh Yoga & Wellness Retreat!

 

Vi börjar vår retreat i Himalaya…

Ladakh, som ibland kallas “Lilla Tibet”, är en gammal bosättning i nordvästra Indien som gränsar till Pakistan och den autonoma regionen Tibet. Ladakh är känt för sitt spektakulära landskap, sina smaragdgröna saltvattensjöar och majestätiska berg och bjuder på fantastiska möjligheter till vandring och unika upplevelser. 

Vi har valt det bästa som Ladakh har att erbjuda och kombinerat det i en oförglömlig resa för kropp och själ.  Vi börjar vår retreat med acklimatiseringsturer och vandringar runt Ladakhs huvudstad Leh. Vi promenar bland annat till det lilla fortet och klosterkomplexet Namgyal Tsemo, byggt under 1500-talet. Fortet anses vara det tidigaste kungliga residenset i Leh och har en strålande utsikt över Leh. Vi går vidare och besöker  Leh Palace som är byggt på 1630-talet och den skinnande vita Shanti Stupa (“Peace Pagoda”). Lehs bazaar (marknad) är också väl värt ett besök innan vi lämnar staden. Efter några dagar i Leh reser vi till till Nubra Valley via Khardung La (5 600 möh) Vi åker på världens högsta bilväg och har storslagna vyer. Nubra ligger som en liten oas i det ökenliknande landskapet och är bland annat känd för sin dramatiska natur och kamelsafaris längs de förtrollande sanddynerna i Hundar.

 

I Nubra Valley bor vi bekvämt i lyxigt inredda safaritält – en garanterat  exotisk upplevelse! 

Efter Nubra besöker vi Turtuk, den nordligaste byn i Indien. Turtuk ligger i Baltistan-regionen, bara 7 km från gränsen till  Pakistan. En muslimsk by, i ett buddhistiskt område, i ett land där majoriteten är hinduer – det är Turtuk!

Blandningen av kulturer har satt sin prägel på byn och de talar ett utdöende språk, Balti, som är en blandning av persiska och tibetanska. Byns huvudinkomst kommer från odlingarna av aprikoser och valnötter. Utan wifi och med  begränsad elektricitet och ett distinkt lokalspråk, har Turtuks kultur behållts mer eller mindre orörd och det känns som att resa till en annan tidsålder.

 

Nästa resmål är Sham Valley. Tre dagars enkel, men hisnande vacker vandring, tar oss genom Shams små pitoreska byar. Sham Valley, som även är kallad “Apricot Valley”, är en vacker grön och bördig dal med stora aprikosodlingar.

Området bjuder på fantastisk vandring till några av de mest avlägsna byarna i Ladakh-regionen. Vi går över små bergspass, paserar vackra vattendrag, träddungar av pilar och böljande kornfält. Höjden ligger mellan 3 000 och 3 800 möh. Vi bor i så kallade “Home Stays” vilket ger oss möjlighet att uppleva Ladakhernas livsstil och kultur.  

Vi avslutar vår retreat i Ladakh med en övernattning vid Pangong Tso – en smaragdgrön saltvattensjö på 4 200 möh, som har blivit känd världen över som en av de vackraste sjöarna i världen. Även här bor vi i lyxigt Safari Camp.

Varje dag före frukost, precis när solen går upp, samlas vi på våra yogamattor och njuter av ett yogapass i Himlayas mäktiga natur. Flera dagar kommer det att finnas tid till yoga eller meditation även kvällstid om så önskas. 

I dagens samhälle är det många som lider av stressrelaterade problem. Många anser att yoga hjälper att balansera kropp, själ och sinne så att man kan hantera stressen bättre och varva ner. Yoga anses också sänka blodtrycket, förbättra koncentrationen, sömnen och matsmältningen m.m. I Ladakh har vi handplockat de bästa möjliga platserna för yoga och meditation, omgivna av orörd natur och hisnande vyer. Här kommer kroppen att stärkas och själen finna ro.

Efter vår retreat i Ladakh så flyger vi åter till Delhi, därifrån tar vi oss till Agra och besöker världens vackraste byggnad Taj Mahal. Här kan man avsluta sin resa om man vill, vi kan dock varmt rekommendera att följa med oss till Kerala i södra Indien för några avslutande dagar med fantastiska Ayurvedabehandlingar med boende i exotiska träkojor och på husbåt.

 

Ayurveda i Kerala

I Kerala som brukar kallas “God’s own country” och “Kashmir of the South” börjar vi med att besöka Munnar. Första dagen blir det lite sightseeeing och en god middag. Kvällen avslutas lugnt och skönt, kanske på verandan uppe i trädet – vi bor nämligen i fantastiska trädkojor!

Dagen därpå börjas med yoga och efter frukost besöker vi kryddplantager, teplantager och Eravikulam National Park.  Anamudi, 2 695 möh, Indiens högsta berg utanför Himalaya, ligger i parken.

Munnar är en gammal “Hill Station” och var en resort för den brittiska överklassen vid sekelskiftet 1900. Området ligger på dryga 2 000 möh och har en böljande natur med teplantager och terassodlingar.

På eftermiddagen så får vi njuta av en fantastisk Ayurvedic massage med essentiella oljor och olika bad. Vi somnar ännu en natt gott i våra träkojor, uppe i träden.

 

Efter ett par fina dagar i Munnar reser vi till Kumarakom, där vi går ombord på husbåten som kommer att vara vårt hem det närmsta dygnet. Kerala är känt för sina “Backwaters” och vi flyter sakta fram genom kanaler kantade av cocospalmer.  Det är ett frodigt landskap med rik flora och fauna vi åker igenom. Kumarakom är ett fågelskyddsområde och huserar många spännande och vackra fåglar. Efter en fridfull natt och frukost på husbåtens däck kliver vi i land och checkar in på  Aveda Resorts and Spa. Här skämmer vi bort dig ännu en gång med några underbara timmars  Ayurvedabehandling. 

Är det inte monsun i Indien på sommaren tänker du säkert! Jo, det stämmer! Men Ladakh ligger i så kallad regnskugga och får extremt lite nederbörd. Kerala ligger dock mitt i området för monsunen. Men – det är ändå högsäsong för Ayurvedabehandling och Yoga Retreater i Kerala just den här tiden på året.  Många tycker nämligen att det är behagligare temperatur när det inte är så hett och – finns det något mer avslappnande än att ligga på massagebänken med regnet strilandes ner utanför förnstret. Ofta är det uppehåll på förmiddagen och så kommer regnet in på eftermiddagen, så vi planerar våra aktiviteter efter det.

 

Ayurveda är ett mångtusenårigt läkekonstsystem från Indien. Den uppstod som en följd av den avancerade Vedakulturen för c:a 10 000 år sedan. Ordet Ayurveda är sanskrit, där “Ayur” betyder liv och ”Veda” betyder kunskap. Med hjälp av läran om Ayurveda får vi vägledning för hur vi kan leva varje dag i balans med oss själva. Ayurveda är enligt förespråkarna grundad i ett holistiskt perspektiv och vediska utgångspunkter.  Ayurvedisk medicin betraktas som alternativmedicin i Sverige men används som folkhälsomedicin i tex Indien. 

Ayurveda handlar om hälsosam livsstil under hela livet och dess olika faser. Ayurveda betonar en balans av tre elementära energier eller sinnesstämningar : Vata (luft och rymd – “vind”), pittha (eld och vatten – “galla”) och kapha (vatten och jord – “slem”).

 

Efter en natt på Aveda Resort börjar vi som vanligt dagen med ett välgörande Yoga pass och samlas sedan till resans sista gemensamma frukost. Vi åker  till Cochin, lite beroende på när de internationella flygen går.  Det finns gott om flyg från Cochin direkt till Europa och reser du hem från Delhi så ser vi till att matcha ditt anslutningsflyg.

 

Meghsha Karki, Din yogainstruktör under Ladakh Yoga Retreat

Under din resa kommer Meghsha Karki att bli din yogainstruktör! Redan som 14 åring fick Meghsha en bok skriven av Osho av sin pappa, vilket gjorde honom nyfiken på yoga och meditation. Meghsha utbildade sig till instruktör på Pathik Health Foundation och Balmiki Sanskrit Collage i Nepal och har tränat yoga (främst Hatha, men även andra inriktningar) i snart 20 år. Meghsha är även utbildad inom Reiki, Meditation och ”Singing Bowl Therapy” och har undervisat och deltagit i över hundra retreater runt om i Indien och Nepal. Hans elever brukar uppskatta honom för hans närvaro och ödmjuka personlighet!

När Meghsha inte undervisar i yoga, eller ger behandlingar, så driver han en liten organisk farm utanför Kathmandu i Nepal. Under en jobbperiod på tre år i Japan så blev intresset för medicinala växter stort och likaså intresset och förståelsen för andra kulturer. Nu drömmer han om att kunna anordna internationella yoga retreater med möjlighet till praktiskt arbete på farmen.

Meghsha-Yoga-teacher-300x300

”Inom Yoga så undervisar jag främst i Hatha, men jag tror på en helhetssyn och blandar asanas med meditation och Pranayama (andningsövningar).

Jag ser verkligen fram emot att få visa er mitt vackra Himalaya och undervisa er i något som har varit en självklar del i vår livsstil sedan urminnes tider – Yoga och meditation!”

Välkomna!
Meghsha

 

 

 

 • Utöva yoga på några av världens mest fantastiska platser
 • Utforska färsgstarka Leh Bazaar
 • Besök Lamayuru, Alchi och Likir - några av de äldsta och största klostren i Ladakh
 • Double hump Bactrian Camel safari i Nubra Valley
 • Besök den vackra saltvattensjön Pangong Tso på 4 200 möh
 • Övernatta i Exklusiva Safari Camps - "Glamping" i Nubra Valley och Pangong Lake
 • Åk på världens högst belägna bilväg
 • Upplev hur bilen rullar uppför av sig själv på Magnetic Hill
 • Homestay i några av de vackraste och mest avlägsna byarna i Ladakh
 • Besök världens vackraste byggnad Taj Mahal och upplev Old Delhi från en Rickshaw
 • Besök teodlingar, kryddodlingar och Eravikulam National Park i Munnar
 • Bli bortskämd med Ayurvedabehandling i Kerala
 • Bo i exotiska träkojor uppe i träd och på husbåt i Keralas "Backwaters"
 • Njut av behandlingar och bad i pool på Aveda Resort och SPA
 • Dag 1- Ankomst till Delhi, transfer till hotell, Välkomsmiddag

 • Dag 2- Flyg till Leh (3 600 möh) / Transfer till Hotell. Vi tar det lugnt resten av dagen så att kroppen hinner att acklimatisera sig till den höga höjden. På kvällen en stilla meditation och några andningsövningar, pranayama

 • Dag 3- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost utforskar vi den fina staden Leh och acklimatiserar oss till den nya höjden

 • Dag 4- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost jeep till Nubra Valley via Khardung La (5 600 möh) Vi åker på världens högsta bilväg. Övernattning i Nubra på Luxury Safari Camp - “Glamping”

 • Dag 5- Efter ett yogapass i gryningen och en god frukost i vårt vackra safari camp ger vi oss ut på en Camel Safari över sanddynorna. Eftermiddagen kör vi till Turtuk village där vi bor under natten.

 • Dag 6- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost utforskar vi byn Turtuk och kör sedan tillbaka till Leh

 • Dag 7- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost jeep till Likir där vi besöker klostret som grundades redan år 1065. Vandring till Yangthang. Övernattning på Homestay

 • Dag 8- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost vandrar vi till Hemis Shukpachen över passet Tsermang-Chen La, 3 750 möh. Övernattning på Homestay

 • Dag 9- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost vandring vi till Temisgam över passet Mebtak La, 3 820 möh. Övernattning på Homestay

 • Dag 10- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost jeep tillbaka till Leh via Lamayuru Monastery, ett av Ladakhs äldsta och största kloster (äldsta stupan är från år 1038). Övernattning på hotell

 • Dag 11- Jeep till Pangong Lake. Om intresse finns, yoga/meditation på stranden. Övernattning på Luxury Safari Camp - “Glamping”

 • Dag 12- Vi börjar dagen med yoga. Efter frukost jeep till Leh. Övernattning på hotell

 • Dag 13- Flyg till Delhi. Övernattning på hotell

 • Dag 14- Jeep till Agra- Besök på Agra Fort. Övernattning på hotell

 • Dag 15- Besök på Taj Mahal och jeep tillbaka till New Delhi. Övernattning på hotell

 • Dag 16- Avresa

 • Dag 15- Flyg till Cochin, jeep till Munnar, Ayurveda spa behandling. Övernattning i rogivande träkoja

 • Dag 16- Sightseeing på kryddplantage. Ayurveda spa behandling. Övernattning i rogivande träkoja

 • Dag 17- Jeep till Kumarakom där vi går ombord på en husbåt. Sakta färd genom Keralas "Backwaters".

 • Dag 18- Vi går i land i Kumarakom där du får njuta av ett par timmars Ayurveda spa paket. Fri kväll att njuta av Aveda Resorts.

 • Dag 19- Jeep till Cochin. Eftermiddagsflyg till Delhi för vidare flyg hem

Pris: På förfrågan

 

Vad ingår

 •  Alla lokala transporter, i Delhi, Agra, och Leh
 •  Tre nätters logi i dubbelrum på 5-stjärnigt hotell i Delhi
 •  Välkomstmiddag på en av Delhi's finaste Indiska restauranger
 •  ½ dag sightseeing i Delhi (besök vid Qutub Minar, Humayun Tomb, om tid finns: Hazrat Nizam-ud-din Dargah)
 •  Full dags sightseeing i Agra; Taj Mahal, Agra Fort, Fatehpur Sikri
 •  5-stjärningt hotell med frukost i Agra
 •  Flyg t/r Delhi - Leh - Delhi
 •  Fyra nätters logi i dubbelrum på 3-stjärnigt hotell med helpension i Leh
 •  Sightseeing i Leh
 •  Övernattning med helpension på Nubra Ecolodge Safari Camp
 •  Övernattning med helpension på Pangong Sarai Retreat Safari Camp
 •  Engelsktalande guide och Sherpas
 •  Certifierad yogainstruktör under resan
 •  Alla måltider och övernattning i lodger/ Home Stay under vandringen
 •  Lån av dufflebag, dunjacka, dunsovsäck och fleece inner liner.
 •  Nationalparks avgift
 •  Första förband

Kerala

 • Alla lokala transporter i Kerala, inklusive flyg till Cochin,
 • Boende i träkoja med frukost, på husbåt med helpension och på  Aveda Resort med frukost
 • Alla inträden och engelsktalande guide under sightseeing i Munnar
 • Daily Ayurvedic packages and guided sightseeing in Kerala

Vad ingår inte

 •  Flyg Skandinavien – Delhi t/r
 •  Enkelrum
 •  Försäkring
 •  Visumkostnader
 •  Mineralvatten, läsk, alkoholhaltiga drycker, vissa måltider enligt program
 •  Dricks till guider, sherpas och chaufförer
 • Beställ detaljerad Resebeskrivning