Hej på er där hemma!

Ursäkta för lång tystnad men väl tillbaka i Dingboche så var internetcafét stängt och när vi väl kom till Namche så var det strul med satelliten som förser Namcheborna med kontakt med omvärlden.  Nu har vi dock kommit tillbaka till ”Civilisationen” i Kathmandu och här kommer sista delen av Island Peak Expedition 2009!

Visserligen busväder, magsjuka och besvikelse men också makalösa vyer, obegränsat med god mat, trevlig stämning och ofattbar glädje.  Ja, de senaste dagarna har innehållt massor av ”up’s and down’s”.

Vandringen ut mot baslägret var lika vacker som vanligt och Lhotse stoltserade med sin 3km lodräta vägg rakt framför oss på stigen.  Våra killar hade satt upp vårt läger på vår vanliga plats, en bit bort från alla andra expeditioner.  Där kunde vi rå om oss själva i vår egen lilla tältby.  5 sovtält, ett mässtält, ett kökstält och ett toalettält.

Trots kraftig blåst och mycket sand yrandes i luften så mådde vi rätt gott i vårt basläger.  Johan och Dan fick med sig några otrevliga bakterier i magen på vägen ut mot lägret och har därför inte varit på topp under delar av tiden.  De kämpade dock på bra och med lite piller, bra mat, en massa dryck och omtanke från oss andra, så kryade de på sig.  Anders kände sig lite förkyld men det påverkade inte hans dagsform nämnvärt och Emelie har mått toppen!

Dan fick fira sin 30-årsdag med tårta och present på dryga 5000 meter!  Till födelsedagsfikat bjöd vi in två trevliga svenska killar som kommit för att, liksom vi, bestiga Island Peak.  Tyvärr fick de ge upp på toppkammen på grund av blåst.  De besteg dock Mera Peak för en knapp vecka sedan så de får i alla fall en topp med sig hem i bagaget.

Det har varit ovanligt blåsigt i baslägret under den här expeditionen och på kvällarna har vi kunnat ligga i tälten och lyssnat på hur jetströmmarna har slagit hårt mot Lhotse, glada att inte vara högt uppe på en 8000-meterstopp.

Under vår ”vilodag” i baslägret så gick vi igenom all klätterutrustning och våra expeditionsmedlemmar fick känna på hur det var att nyttja utrustningen på de fasta rep vi satt upp på en brant sluttning vid lägret. Allt gick bra och spänningen och entusiasmen steg!

Då det blåste hårt när vi vaknade dagen före toppförsöket och vi dessutom hörde från andra expeditioner som passerat High Camp att tälten låg ner där uppe, beslutade vi oss för att inte sätta upp High Camp, utan att i stället börja ett par timmar tidigare och gå direkt från Baslägret på toppdagen. Liksom de flesta andra expeditioner gjorde.  Anders, Emelie, Saran, vår klättersherpa Mingma (som i vanliga fall jobbar som ISDOKTOR på Everest) och jag satte av strax efter kl 01:00 den 10 november.  Det blåste kraftigt och det var ibland svårt att hålla balansen i det kolsvarta mörkret när vinden tog i. Emelie började känna av höjden strax under High Camp och vi beslutade av avbryta hennes försök.  Anders fortsatte dock och strax efter kl 09:00 så nådde han, trött men överlycklig, toppen av ett ovanligt utmanande Island Peak.

Ett stort grattis till Anders – och bra kämpat till alla de andra!  Berget står kvar, det är bara att komma åter…

Vi firade med Anders på kvällen och dagen därpå packade vi ihop vårt läger och vandrade ner till Dingboche igen.  Varm skön säng, varm matsal, och en dusch kändes härligt efter den senaste veckans bedrifter.

Från Dingboche bar det av ”ner” till Namche där vi festade på ”yak steak” med pommes och lyxade till det med en öl eller ett glas vin.  Vi följde sedan våra fotspår vidare ner till Phakding och slutligen till Lukla varifrån vi flög tillbaka till Kathmandu.

Här i Kathmandu har vi besökt Bodnath Stupa – Södra Asiens största stupa, ett av UNESCOS världsarv – och shoppat souvenirer och presenter. Expeditionen avslutades med en rejäl middag på restaurangen Anatolia här i Kathmandu, där Anders också fick motta sitt certifikat från ”Nepal Mountaineering Association” över hans bedrift på Island Peak.

Nu har alla åkt hem och det känns lite tomt här i Kathmandu. Nu ser vi fram emot nästa grupp med förväntansfulla vandrare och klättrare!

Tack och Hej för den här gången!

Namaste!
Christina & Saran med Sherpor

Hi On Life's expeditionsutrustning packas på yakar i Chukung

Emelie med Island Peak i horisonten

Laddade bergsklättrare på väg ut mot Island Peaks basläger

Saran och vår klättersherpa Mingma hjälper Anders med klätterutrustningen

Dan blåser ut ljusen på sin 30-årstårta i baslägrets mässtält, dryga 5000 möh.

Emelie och Saran under toppbestigningen av Island Peak

Emelie vid sitt tält i Island Peak BC

Alla Expeditionsmedlemmarna samlade!

Vi blev hembjudna till vår klättersherpa Mingma. Här med sin fru och dotter!

Expeditionsmedlem Johan Lauritz

Expeditionsmedlem Dan Ekström

Expeditionsmedlem Anders Grände

Expeditionsmedlem Emelie Andersson

Bye bye bergen... Vi ses igen...

Välbehållna i Lukla efter 18 dagars klätterexpedition - Bra kämpat!!

Drömskt vacker flygresa till Kathmandu

Sightseeing i Kathmandu - Bodnath Stupa

"Butterlamps" vid Bodnath

Sightseeing i Kathmandu - Bodnath Stupa

Avsked - Hela teamet samlat!

2 kommentarer till “Island Peak Expedition 2009 – ”Sista delen””

 1. Anders skriver:

  Hej Christina ,Saran, Nima,Dill och alla ni andra
  Jag skulle skrivit för länge sedan.Hemresan gick perfekt.Landade i ett grått/mörkt Landvetter.Kattis väntade på mig i entrehallen och en god middag med kall öl väntade hemma i köket.Jag har varit ledig hela veckan och haft tid att`”landa” Vilken fantastisk resa ni har ordnat Tack ALLA
  Jag har redan börjat ladda för nästa expedition.Vi hörs
  Anders

 2. Emelie skriver:

  Åh vad jag längtar tillbaka! Här hemma är det kallt och grått. Tack så otroligt mycket för en fantastisk tur, det var det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Nu har jag packat om väskorna och imorn går flyttlasset till Oslo. 🙂 Hoppas ni har det bra där borta och att vi ses snart igen. 🙂

Lämna en kommentar