Har du funderat på att fjällvandra med familjen i Himalaya? Då har du något fantastiskt att se fram emot! Inte bara upplevelsen i sig, men också alla de fördelar som följer med som en bonus längs vägen.
Hi On Life har under snart 10 års tid arrangerat familjevandringar i Nepal och vi har fått otroligt fin feedback på våra turer. Många återvänder hem och berättar om hur familjen har svetsats samman till ett team och lärt sig så mycket på vägen. Deras berättelser har inspirerat mig att skriva det här inlägget.
Vilka är fördelarna med att fjällvandra med familjen?
Redan innan ankomst brukar vi rekommendera våra familjer att sätta sig ner med kart- och uppslagsboken och läsa om landet de ska till. Redan där brukar nyfikenheten och engagemanget skapas för att lära sig mer om området de ska vandra i och om äventyret som ligger framför dem. Föräldrar har berättat om hur deras barn med full entusiasm på egen hand har letat information om Nepal för att sedan göra specialarbete om det i skolan. Viljan att lära sig om andra kulturer har plötsligt blivit en självklarhet för barnen!
Väl på vandringsleden är både vuxna och barn bra förberedda på vad som väntar dem och allt konstigt som inte går att läsa sig till i böckerna blir helt enkelt lättare att hantera. Barnen inser snabbt att deras förkunskaper om land och kultur gör resan så mycket roligare – Att studera har plötsligt blivit något som de har nytta av! De får plötsligt se bergen de har läst om och historierna i böckerna blir verklighet!
Familjer blir starka team
Oavsett om man är vältränad och är en van vandrare, så kan man ha en tuff dag. Det är oftast något helt nytt för våra familjer att vandra i nästan två veckor på raken. Lägg till alla nya intryck, ny mat etc.
I de flesta svenska familjer sätter vi sällan upp gemensamma mål. Föräldrar har sina jobb och hemmet att tänka på, barn har sin skola och fritidsaktiviteter att tänka på. Det hör tyvärr till ovanligheterna att man sätter upp mål tillsammans som en familj.
En fjällvandring med familjen gör det här på ett fantastiskt sätt. Plötsligt får familjen ett gemensamt mål – att genomföra vandringen framgångsrikt tillsammans. Våra guider ser med förtjusning hur systrar peppar sina bröder och söner peppar sina mammor och hur alla på ett fantastiskt sätt blir mer lyhörda för varandras utmaningar och problem. Många familjer reser hem efter vandringen, inte bara som en tightare familj, utan även som ett starkt team.
Starkare individer…
Både föräldrar och barn brukar åka hem med större självförtroende efter att de har klarat av vandringen. De vet att de faktiskt klarar utmaningar, även om “stentrapporna upp för berget just då känns oöverkomliga”. En känsla av stolthet infinner sig ofta, vilket ofta bygger upp både självförtroende och självkänsla. De har varit i Nepal och bestigit berg!
Tacksamhet för det man har
Jag kan nog garantera att en resa i ett av världens fattigaste länder inte lämnar någon oberörd. Föräldrar har påpekat otaliga gånger hur nyttigt det har varit för deras barn, men även att det är en ögonöppnare för dem själva att känna mer tacksamhet för vad de har hemma i Sverige. Det fina med just Himalaya är att bergsfolket, trots sin fattigdom, är ett av det mest genuint glada och generösa människor som finns. De flesta av våra gäster, oavsett om de är här för en familjevandring eller en stor klätterexpedition brukar påpeka att lokalbefolkningen var en av de saker som de berördes mest av. “Vyerna var självklart storslagna, men människorna ♥…”
Medvetenhet om naturen
Svenskarna blir allt mer miljömedvetna och vi är otroligt duktiga på att sortera våra sopor och relativt sett duktiga på att inte kasta skräp i naturen. Men en sak som vi svenskar fortfarande är ganska dåliga på är att hushålla med våra resurser. Vi har ju alltid haft obehindrad tillgång till rent vatten, ren luft och ström i vägguttagen. I tider som den här sommaren, då Sverige har drabbats av enorm torka och mer eller mindre upplever ett nödår, så är det kanske dags att tänka till på hur vi nyttjar Sveriges = jordens resurser. Under en vandring i Nepal får man känna på hur det är att leva ett enklare liv, utan all den energi som vi förbrukar hemma i Sverige. De flesta upptäcker att det går fint att leva med enklare medel och mindre energi. Något som man kan inspireras av och ta med sig hem till Sverige.
Familjer som vandrar tillsammans har stora hälsofördelar
Det här är kanske en av de största fördelarna med våra resor. Vår hälsa är ju det viktigaste vi har!
Inför våra vandringar brukar familjerna förbereda sig med mycket aktiviteter innan ankomst. En del går en förberedande tur i svenska fjällen, andra motionerar på hemmaplan. Helt plötsligt har hela familjen en morot för att börja ett mer hälsosamt leverne, så att vandringen på deras semester ska bli lättare. Många familjer fortsätter med sitt aktiva liv när de kommer hem, de har helt enkelt fått blodad tand! Det är lätt att bli bergsbiten och många drömmer om att komma tillbaka för att vandra i en annan del av Himalaya.
Så, kan alla vandra i Nepal?
Ja i stort sett de allra flesta. Från 6 år och uppåt går det fint! Självklart så ska man vara frisk och ha en bra grundkondition, men man behöver inte ha tidigare erfarenhet från vandring, även om det så klart bara är ett plus om man har det! Barn orkar oftast mycket mer än vad man tror! Det gäller bara att hålla intresset vid liv och det är våra guider experter på 🙂
Vill du också fjällvandra med familjen så har Hi On Life familjevandringar i två områden i Nepal; Annapurna för de yngre barnen (från 6 år) och Everestregionen för de med lite äldre barn (från 8 år). Vi har även en fantastisk familjevandring i Ladakh i Indien. För att läsa mer om våra familjevandringar i Himalaya kan du klicka här!
“Teaching children about the natural world should be seen as one of the most important events in their lives” Thomas Berry/ The Dream of the Earth