Posted on: 09 Jul 2009

Jag får ofta höra; “Nej, jag kan inte följa med på en av era vandringar!  Jag är höjdrädd och så kan jag inte klättra!”  Tänkte därför klargöra vad en trekking/vandring i Himalaya innebär.

Att följa med på en av våra vandringar innebär att man promenerar på fina, oftast rätt breda stigar. Inte i närheten av något stup eller på leder där du behöver använda både händer och fötter.  Kan du klara av en promenad på en skogsstig i Sverige så kan du klara av en vandring i Nepal!

Sen är det självklart bra om du har ett antal långpromenader med dig i bagaget när du kommer ner till Nepal.  Bra kondition skadar aldrig men bra att veta är att vi under våra vandringar går väldigt långsamt.  Går vi för fort hinner kroppen nämligen inte att acklimatisera sig till höjden.  Vi tar många pausar för att dricka vatten, ta kort och filma.  Kanske besöker vi ett kloster eller tar en kopp the på någon trevlig lodge och njuter av vyerna lite extra.

Vi har bärare som tar större delen av vår packning.  Det du bär själv ryms i en liten ryggsäck; vatten, förstärkningsplagg och kamera brukar man vilja ha med sig under dagen.

Under vandringen så har vi oftast både guider, sherpor och vår sirdar med, så det finns gott om erfarna ledare om något oplanerat skulle inträffa.

Men höjden då? Alla klarar väl inte höjden? Jo, faktiskt så klarar de allra flesta människor (med få undantag) hög höjd om de tar god tid på sig och inte går för fort. Våra kroppar är otroliga på att anpassa sig! Skulle det vara så att man ändå reagerar på höjden så har vi fantastiskt duktiga guider som ser symtomen i tidigt stadium. Kanske behöver vi ta en vilodag eller så räcker det att dricka mer och ta ett par huvudvärkstabletter.I värsta fall får man gå ner, men det händer mycket sällan. Det viktigaste är att inte oroa sig, utan njuta av turen och överlåta allt det praktiska till oss guider!

Under våra turer 2008 hade vi deltagare i alla åldrar. Den yngsta var 19 år och den äldsta var 69 år och alla genomförde sin tur galant!  Så tveka inte att höra av dig om du vill följa med på dina drömmars resa!  Vi gör din vandring till en behaglig upplevelse som garanterat kommer att ge dig minnen för livet.

Vi ses i Himalaya!
Christina