Posted on: 06 May 2013

Våra värsta farhågor har i dag bekräftats I början av säsongen så rapporterades det om ett dödsfall i isfallet på Everest – en av “Isdoktorerna” hade fallit ner i en glaciärspricka.  Tyvärr så var det vår klättersherpa, kollega och gode vän Mingma Sherpa. Vi vill genast klargöra att Mingma är ett mycket vanligt namn bland sherpor, då sherporna döper sina barn efter veckodagen de föds på – Mingma betyder tisdag.  Detta innebär att vi har flera Mingma hos Hi On Life – vi hänvisar därför till våra foton nedan för att det inte ska uppstå några missförstånd. Mingma Sherpa var en fantastisk man att arbeta med och han har varit med i Hi On Life’s team sedan vår start. Vid i stort sett alla våra expeditioner till Island Peak har vi använt oss av Mingmas yakar och han har hjälpt många av våra deltagare till toppen av både Island Peak och Lobuche Peak. Mingma med fru och dotterMingma gjorde alltid mer än vad som krävdes av honom och alltid med ett leende.  Vid de tillfällen han var vår klättersherpa på Island Peak bjöd han gärna in vår grupp på te när vi kom ner till Dingboche, där han hade sitt hem och drev en liten lodge – i stort sett mitt emot Sonam Friendship Lodge, där våra grupper alltid bor.

Vi har alltid varit väldigt stolta över att ha Mingma i vårt team, då de så kallade  isdoktorerna på Everest anses vara eliten bland klättersherporna. Det är isdoktorerna som sätter leden genom isfallet på Mount Everest och jobbar hela klätter-säsongen med att hålla leden intakt i detta frusna vattenfall, som ständigt rör sig och som med jämna mellanrum släpper ifrån sig laviner – ibland stora som hus – av is och snö. Mingma var inne på sitt 10:e år som isdoktor. Hans svärfar var isdoktorlegenden Ang Nima Sherpa som gick bort i januari, efter 45 år som isdoktor på Mount Everest. Läs mer om honom här.

Mingma blev 45 år gammal och lämnar efter sig fru och dotter.  Hi On Life kommer att hedra hans minne genom att ge ett stipendium till hans dotter.  Om du önskar att ge en gåva, går det bra att sätta in pengar på vårt 90-konto hos Hjärta till Hjärta, varifrån pengarna går oavkortat till våra olika projekt i Nepal.  Viktigt är att märka insättningen med “Till minne av Mingma Sherpa”. Tack för allt Mingma! /Dina kollegor och vänner på Hi On Life Hjärta till Hjärta kontrollpostgiro nr 90 07 85-7 Ange: “Till minne av Mingma Sherpa” Artikel om händelsen från Outside Online