Posted on: 04 Oct 2011

Hej!

Vi har haft en fantastisk vandring hittills!  Vår grupp är i toppform – otroligt vältränade – och fulla med energi!   Alla verkar trivas och skratten klingar mellan bergen.

Vi befinner oss i Namche (3400 möh)!  Kom hit i går och har i dag varit på en liten acklimatiseringstur under förmiddagen, men annars tagit det lugnt.  Vi har kollat lite utrustning inför expeditionen och promenerat runt i den charmiga byn.

Under vandringen har bröderna Fredrik och Niclas gjort sitt bästa för att plocka upp lite nepalesiska med hjälp av vår sirdar Nima och vår sherpa Harri. Vår sherpa Dorjee däremot, har haft fullt upp med att visa vägen genom alla jordskred som regnet har ställt till med.

Vi brukar ju ibland döpa våra expeditioner till olika namn – den här expeditionen får nog bli “The Coffee Expedition 2011”.   Vår inhemske guide Saran är ju nämligen en riktig “kaffetant” och det ska vara SVENSKT kaffe, annars får det gärna va.

Under vår välkomstmiddag i Kathmandu så fann Saran att Niklas var lika tokig i kaffe som honom själv, så han lovade att ta hand om kaffekokningen under vandringen.  Saran hade nämligen inhandlat en sprillans ny pressbryggare som han tänkte ta med – som tur var för två koppar! Innan vi flög upp till Lukla så åkte Saran land och rike runt efter riktigt bra kaffe (det lilla svenska han hade kvar skulle inte räcka långt) Han fann högklassiska bönor som han lät mala.  Så, med ett eget litet gaskök, presskokare och kaffeburk  i ryggsäcken så har Saran sen sett till att Niklas och han själv har fått sitt kaffebehov tillfredställt flera gånger per dag.

Kaffedoften har dock lockat fler entusiaster och skaran av kaffedrickare har växt och nu har vi varit tvugna att köpa en ny, lite större kaffekokare, samt mer gas till det lilla köket.  Ja, vad säger man – Svenskar och deras kaffe!!!

Expeditionens mest udda händelse – so far – står vår deltagare Zulu för! Precis innan han åkte hit till Nepal så var han tvungen att dra ut ett par tänder, så i går vid lunchtid, ställde han sig helt sonika på sidan om stigen och plockade ur stygnen med sin lilla Leatherman!  Nöden har ingen lag 🙂  Bildbevis längre ner!

När vi vaknade i Benkar i går så fick vi se de första vyerna över Thamserku 6 623 möh – Vilken ståtlig syn! Här i Namche omringas vi av flera tjusiga 6000-meterstoppar. Tyvärr är de flesta gömda bakom de envisa molnen, men under vår acklimatiseringstur i dag så fick vi se första skymten av Ama Dablam – Så vacker hon är!  Hoppas på bättre vyer i morgon!

Kia, gruppens enda kvinna verkar superstark och i dag har hon agerat svensklärare åt Saran – BRA! tycker hans svenska fru!  Kia har en SPOT med sig så att ni kan se på kartan var expeditionen befinner sig – bara att klicka på denna länk:

Kia’s SPOT

Allt gott från Himalaya!
“The Coffee (Island Peak) Expdition 2001”

Så börjar vår vandring! Jan, Kia, Niclas, Fredrik, Fredrik, Zulu & Janne

Vandring i Himalaya
Jordskred gjorde vandringen till en utmaning på sina ställen!
Hängbron vid Phakding
Bron vid chepplung var dock inte i lika bra skick! Monsunens verk!
Vattenfallet i Benkar
Niklas vid Dudh Kosi - "Mjölkfloden"
Färggrant i Nepal
Fredrik med Byggare Bob
Oförglömliga möten med Nepals lokalbefolkning
Mycket att titta på längs med vägen...
Mycket att fota...
"Oslo-grabbarna" tar en välförkänt paus
Zulu och Hi On Life's sherpa Harri
Zulu tar bort stygnen i munnen efter förra veckans operation :)
Vad skulle man göra utan en liten händig "Leatherman"?
Regn och blåst men glada ändå!
Niklas och Janne
Kia och Fredrik kommer med säkra steg över hängbron
Namche Bazaar!
På acklimatiseringstur ovanför Namche
Thamserku bakom molnen
Acklimatiseringstur ovanför Namche
Syangboche flygplats ligger ovanför Namche!
3500 möh men fortfarande träd! Trädgränsen i Nepal ligger på ca 4000 möh
Hela gänget!
Zulu kommer runt hörnet för att beskåda utsikten
Kia helt hänförd och med tårar i ögonen!
Från denna plats ser man Everest, Lhotse, Nuptse och Ama Dablam bra vid klart väder. Nu kunde man skymta delar av topparna.
Gada och pigga alpinister!