Posted on: 23 Oct 2011

Hej på er hemma i höstrusket! Här i Nepal lyser solen från en klarblå himmel och Island Peak Expedition nummer 2 för hösten, samt Everest BC vandrarna har anlänt. Under den här turen kommer ni att få följa: Everest BC & Island Peak: Anita Högegård Ewa Nilsson Curt Bertilsson Christer Bovin Carina Ahlqvist Staffan Käll Stella Lindqvist Käll Joakim Ander Everest Base Camp: Åke Stråberg Mats Jirander Guide: Saran Sirdar: Nima Sherpor: Om & Bopal + ett helt gäng av bärare I Kathmandu så bjöds vi på lite sightseeing!  Vi besökte “Monkey Temple” som är en Buddhistisk Stupa, ca 2000 år gammal. Stadens apor tycker om att vistas runt den – därav det speciella namnet.

Living Goddess Kumari

Vi fick även strosa runt på Kathmandu Durbar Square som är ett torg fullt av gamla tempel från 16/1700-talet.  Där besökte vi även Kumaris hus.  “Kumari” är enligt hinduerna en “levande gudinna”.  Hon bor i sitt hus där på torget från det att hon är ca 3 år gammal och får komma ut endast under 13 speciella tillfällen per år.  Utvalsprocessen är lång och mycket speciell.  Även om det är en Hinduisk tradition så måste flickan komma från en speciell Buddhistisk släkt och hon måste även ha 16 st speciella “features” som beskriver hur näsan, munnen, håret etc ska se ut.  Efter det måste hon klara ett test där de försöker att skrämma henne i ett mörkt rum.  De tar in ett huvud, just avhugget, från en tjur, samt en massa hemska masker och den flickan av de potentiella gudinnorna som inte börjar att gråta  – den blir nästa Kumari. När hon når puberteten  så väljer man en ny och hon får då flytta hem till sin familj igen.  Hon brukar visa upp sig några gånger varje dag för besökarna som kommer till innergården av hennes hus och för oss visade hon sig ovanligt länge.  Hon tittar ut genom ett fönster på övre våningen, rödklädd och med mycket tung make up.  Hon får inte le, vinka eller visa några känslor.  Vi som var där hoppas verkligen att hon är mer lycklig än vad hennes sorgsna mörka ögon ger sken av.  Man får generellt inte ta några kort av Kumari efterson hon av hinduerna anses vara en Gudinna.  Enda gången hon får fotas är när hon deltar i festivalerna och bärs i sin vagn, smyckad av guld och stenar. Efter sightseeingen samlades vi för lunch på Hotel Tibets härliga uteservering och eftermiddagen gick åt till genomgång av vandringen/expeditionen, samt en del shopping. Så i morse fick vi äntligen komma iväg!  Vädret var perfekt och flyget upp till Lukla gick som det skulle!  Vandringen hit till Benkar har gått utmärkt.  Leden är i bättre skick igen efter allt som monsunen ställde till med.  Nu har de byggt upp broarna och det mesta ser ut som vanligt.  Vi kom fram till Benkar under eftermiddagen och det fina vädret bjuder på fantastiska vyer över Thamserku från vår lodge.  I morgon bär det av till Namche Bazaar. Allt gott från Nepal! Anita, Ewa, Curt, Christer, Carina, Staffan, Stella, Joakim, Åke & Mats

Välkomstmiddag på "Nepali Chulo"
Traditionell dans
Hi On Life's guide Christina får efterlängtade svenska kryddor - vaniljsocker, glöggkryddor samt pepparkakor! Nu kan det bli svensk jul även i Kathmandu i år :)
Besök vid Monkey Tempel
En liten önskebrunn. träffar man skålen med sitt mynt så kanske "Lord Buddha" hör din bön??
Liten apa vid Monkey Temple
Gammal kvinna
Stupan med Buddhas ögon
Kathmandu Durbar Square
Lunch på Hotel Tibet. Från vänster: Joakim, Staffan, Mats, Åke, Carina, Saran, Stella, Christer Curt, Ewa & Anita.
Hi On Life's Christina håller i informationsmötet inför avresan upp till Lukla
Fantastiska vyer över Thamserku från vår lodge i Benkar