Posted on: 26 Sep 2012

Hej där hemma!

I dag har vi återigen varit i kontakt med expeditionen.  Sedan vi hörde av dem sist så har de jobbat på att acklimatisera sig.

Den 24:e september så gick de upp till Camp 1 där de sov över natten. Den 25:e gick de vidare till Camp 2 som ligger på 6180 meter, bara för att efter ett par timmar där, återvända till Camp 1 igen – vilket är det bästa sättet att acklimatisera sig på – “walk high sleep low”.

I normala fall så använder man bara Camp 1 som ett övernattningsläger under klättringen vilket innebär att klättrarna måste gå ner hela vägen till baslägret för att kunna vila ut ordentligt. Då Camp 1 endast ligger på 5400 meter så har vårt team valt att flytta upp baslägret dit. Kökstält och köksutrustning har burits upp och vi har bemannat vårt nya Basläger med vår kock Nir och en kökshjälp.  Allt för att låta våra klättrare ska slippa gå ner hela vägen till det “riktiga” baslägret. Detta uppskattas så klart av både Magnus och Joakim.

Efter klättringen upp till Camp 2 så drabbades Magnus återigen av magproblem och det blev en tuff dag för honom. Det är en utmanande dag även om man var frisk, då man under klättringen upp till läger två hinner avverka nästa 800 höjdmeter.

I dag så har gruppen en vilodag i Camp 1.  De behöver nu ta det riktigt lugnt för att samla krafter inför de kommande dagarna och under tiden de vilar och dricker och äter allt de kan så acklimatiserar de sig allra bäst.

I morgon bär det av mot Camp 2 igen!  Enligt väderrapporterna så ser vädret bra ut för en summitpush de närmsta dagarna, så om de mår bra och känner sig redo så kan det här eventuellt bli sista turen upp!  Håll tummarna!

Allt gott från Himalaya