Posted on: 27 Sep 2010

Hej,

Jag är yogalärare, mamma till två underbara barn (10, 15 år) och bor på västkusten i ett naturreservat mellan Halmstad och Falkenberg.

YOGA för mig är inte bara en träningsform utan en livsstil. Jag har tränat i snart 9 år men upptäcker fortfarande tekniker eller positioner som jag inte har provat. Det fantastiska med yoga är att alla kan utöva det, oavsett ålder eller kroppsbyggnad.

I många delar av Asien är yoga en del av vardagen, men här glömmer man tyvärr lätt bort att andas rätt och slappna av. Det som är speciellt viktigt för oss i västvärlden är: att hålla igång och öka energier när man jobbar mycket eller/och utsätter sig för stressfulla situationer.

Uppvuxen i Tyskland med latinamerikanskt blod känner jag mig ibland inte riktigt hemma i Sverige. Jag har bott över hälften av mitt vuxenliv utomlands, i Australien och Indonesien och saknar värmen och vännerna under den mörka årstiden. Därför reser jag en hel del, mest på vintern. Sista långresan tog jag mig till Indien (februari-april 2009). Där hittade jag helheten och kunde fördjupa mina kunskaper för att jobba mer intensivt med mina yogakurser.

Hi On Life bestämde sig att anlita mig som instruktör för sina yogavandringar i Nepal, vilket jag blev väldigt glad över. Nepal är ett av mina favoritställen på jorden. Människorna och naturen är fantastiska och det känns helt rätt att träna yoga i Himalaya, så nära ursprungliga källan av yogan. kids_yoga_1

Under de senaste åren har jag hållit i kurser för både vuxna och barn. Det är Ashtanga som ligger mig närmast även om jag använder vissa tekniker från grundformen, Hatha Yoga. Ashtanga är en mer dynamisk form av yogan med mindre vilopauser.

När jag undervisar barn är jag ibland förvånad över hur snabbt mina små yogis tar till sig övningarna. Efter en termin så är de nästan lika duktiga som vuxna. Det bästa de vet, är den långa avslappning på slutet i ”dödmansställning” där de ibland även får lite nackmassage. Många vuxna och barn känner en tydlig skillnad efter ett yogapass och använder vissa övningar även i vardagen. YOGA handlar inte om prestation utan i första hand om andning, fokus och avslappning i egen takt. Denna frihet i sig är avslappnande, speciellt i ett samhälle där alla försöker vara bäst, snyggast eller snabbast. Det är väldigt viktigt att hitta sitt ”flow” även utanför mattan.

Just nu letar jag efter en kille eller tjej som kan spela gitarr och tillsammans med mig hålla i mantra-chanting. Vi vill gärna ha några kvällspass i månaden där man kan kombinera enkla sittande andningsövningar med sång. Ett mantra är något som man koncentrerar tankeverksamheten på under meditation. Det kan vara ett ord eller fler som man upprepar flera gånger för att stilla sinnet. Trycket av tungan när man sjunger t ex ”ma” ”da” eller ”ra” påverkar hela kroppen. Att upprepa dessa ordsekvenser öppnar ditt sinne och skapar balans och glädje. Det är ett underbart sätt att umgås och slappna av.

Min dotter som är 10 år var med på en yoga-retreat i somras med min indiska lärare och sjunger nu med mig när vi lyssnar på Snatam Kaur eller Deva Premal. Det är en speciell känsla att sjunga ett mantra tillsammans. Även om det är bara några minuter per dag så lämnar det spår av lugn och ro hos oss.

I november åker vi utomlands igen och är borta 3 månader. På min resa vill jag fortsätta med undervisningen av yoga, framförallt för barn. Jag uppdaterar lite längre fram från Indonesien och Australien via min reseblogg.

Tina Schilling

yoga_retreat_1

Tina Schilling hittar ni på Kulturverketoch på våra Yogavandringar som du kan läsa mer om här